Maksiller sinüs lift operasyonu sonrasında trabeküler yapının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntülerinde fraktal boyut analizi ile değerlendirmesi
Trabecular texture assessment after maxillary sinus augmentation with fractal dimension analysis on cone beam computed tomography images
  1. Tez No: 629918
  2. Yazar: EMRE SÖZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE AYTUĞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fraktal boyut, kemik grefti, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, sinüs lift, trabeküler kemik, Bone graft, cone beam computed tomography, fractal dimension, sinus lift, trabecular bone
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Giriş-Amaç: Bu çalışmanın amacı; sinüs lift operasyonu sonrasında yerleştirilen greftin iyileşme durumunun fraktal boyut (Fb) analizi ile değerlendirilebilirliğini incelemektir. Materyal-Metot: Retrospektif olan bu çalışmada 13 kadın (17 yarım çene) ve 23 (25 yarım çene) erkekten oluşan toplam 36 hastanın (42 yarım çene) KIBT görüntüleri kullanıldı. Sinüs lift operasyonu sonrası maksillar molar bölgesine greft yerleştirilmiş hastaların operasyonundan hemen ve altı ay sonra alınan KIBT görüntülerinden yararlanıldı. KIBT'ın enine kesit görüntüleri, maksillar molar bölgede kemik grefti ve normal kemik (kontrol için) alanlarından elde edildi. İlk ve ikinci görüntüleri çakıştırmak için, studyler hazırlanırken anatomik land marklardan yararlanıldı. Enine kesit görüntülerinden 4 mm kenarlı kare inceleme alanı seçildi. İlk ve ikinci görüntülerdeki inceleme alanlarına Fb analizi uygulandı. Ayrıca operasyon bölgesinin dişli (15 yarım çene) ve dişsiz (27 yarım çene) sonlanmalı grupları ile 45 yaş altı (14 yarım çene) ve 45 yaş üstü (28 yarım çene) grupları oluşturuldu. Elde edilen tüm veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: KIBT görüntülerinden elde edilen Fb analiz değerleri greft 1 ve greft 2 grupları arasında anlamlı farklılık göstermiştir (p0,05). Sonuç: Bu çalışma Fb analizinin greftin iyileşmesini değerlendirmede etkili bir yöntem olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The purpose of this study was to analyze the evaluability of the recovery status of the graft placed after sinus lift operation by using fractal dimension (Fb) analysis. Materials and Methods: In this retrospective study, CBCT images of 36 patients (42 half jaws) consisting of 13 women (17 half jaws) and 23 men (25 half jaws) were used. CBCT images, immediately and six months after the operation of the patients who had graft implanted in the maxillary molar region after sinus lift operation were taken. Cross-sectional images of the CBCT were obtained from bone graft and normal bone (for control) areas in the maxillar molar region. To match the first and second images, anatomical land marks were used during the preparation of the studies. From the cross-sectional images, a 4 mm rim square examination area was selected. Fb analysis was applied to the study areas in the first and second images. In addition, toothed (15 half jaw) and non-toothed (27 half jaw) termination groups of the operation area and under 45 years (14 half jaw) and over 45 years (28 half jaw) groups were formed. All data were analyzed statistically. Results: Fb analysis values obtained from KIBT images showed significant difference between graft 1 and graft 2 groups (p 0.05). Conclusion: This study demonstrates that Fb analysis can be used as an effective method to evaluate graft healing.