Eksternal sinüs lift yapılan hastalarda preoperatif ve postoperatif sinüzit varlığının değerlendirilmesi ve bu işlemin sinüste meydana getirdiği değişikliklerin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) üzerinden incelenmesi.
Evaluation of the existence of preoperative and postoperative sinusitis in patients with external sinus lift and the changes caused by this procedure in the sinus by cone-BEAM computerized tomography (CBCT).
  1. Tez No: 703268
  2. Yazar: GİZEM SELÇUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU KILIÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Eksternal Sinüs Lift, Sinüzit, KIBT
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Eksternal sinüs lift ameliyatı posterior maksilladaki rezidüel kemik miktarının arttırılması için yapılan işlemdir. Eksternal sinüs lifting ameliyatından sonra hastaların çoğunda ameliyata bağlı patoloji gelişmese de bu ameliyat sinüs fizyolojisi için risk taşımaktadır. İlgili bölgenin değerlendirilmesinde konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) net sonuçlar vermektedir. Bu çalışmanın amacı; maksiller sinüs cerrahisi sonrasında kemik yüksekliği , total sinüs hacmi, schneiderian membran kalınlığı ve primer ostium maksillaris açıklığını üç boyutlu olarak değerlendirmektir.Aynı zamanda preoperatif ve postoperatif sinüzit varlığının sonuçlar üzerinde etkisini de değerlendirmektedir. Çalışmaya dahil edilen 31 hastada, 35 sinüsün, ameliyattan önceki ve sonraki KIBT görüntüleri detaylı incelenmiştir. Yalnızca 1 sinüste operasyon sonrasında sinüs tamamen opak görüntü vermiştir. Operasyondan önce ortalama kemik yüksekliği 1.81±0.92 mm'dir.Operasyondan sonra ise ortalama kemik yüksekliği 11.25±2.65 mm'dir. Bu operasyondan sonra yaklaşık 9,44 mm kemik yüksekliği artışı sağlanmıştır. Eksternal sinüs lift operasyonunun posterior bölgede implant yerleştirebilmek için yeterli kemik oluşturmakta faydalı bir yöntem olduğu görülmüştür . Operasyon sonrası sinüs hacmi tüm örneklemlerde ortalama %9.3 oranında azalmıştır. Operasyondan önce ortalama mukoza kalınlığı 1.6 mm iken, operasyondan sonra ortalama 2.0 mm olarak ölçülmüştür. Operasyondan önce 6 hastaya sinüzit tanısı konmuştur, bu hastaların 4'ünde postoperatif de sinüzit tanısı mevcuttur. Preoperatif sinüzit görülmeyen 25 hastada, eksternal sinüs lift sonrasında 4'ünde postoperatif sinüzit görülmüştür. Örneklem sayısı yeterli olmadığı için anlamlı bir p değerine ulaşılamamıştır. Sinüs drenajı bozulmadığı takdirde hacmin kemik greftiyle azaltılmış olması tek başına sinüzit etkeni olmadığı anlaşılmıştır. Sinüzit, sistemik sonuçları olabilecek ve operasyon başarısını etkileyebilecek bir durumdur. Bu yüzden operasyon öncesi değerlendirmeler titizlikle yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Sinus lifting procedure is a form of preprosthetic surgery for increasing the quantity of bone in the posterior maxilla. Although not many patients develop maxillary sinus pathology-related complaints after sinus floor elevation surgery, this procedure carries the inherent risk of compromising sinus physiology. Cone-beam computed tomography (CBCT) gives clear results in the evaluation of the related region. The aim of this study; to evaluate the relationship between bone height, total sinus volume, Schneiderian membrane thickness and primary ostium maxillaris patency after sinus surgery in three dimensions. It also evaluates the effect of the presence of preoperative and postoperative sinusitis on the results. External sinus lift was applied to 31 patients included in the study. No complications developed after the surgery. The CBCT images of all patients before and after the surgery were examined in detail. Only one sinus, appeared completely opaque after the operation. Bone height before surgery was 1.81±0.92 mm. After the surgery, bone height is 11.25±2.65 mm. After this surgery, an increase in bone height of approximately 9.44 mm was achieved. External sinus lift operation has been shown to be a useful method in creating sufficient bone for implant placement in the posterior region. Postoperative sinus volume decreased by an average of 9.3% in all samples. The mean mucosal thickness was 1.6 mm before the operation and 2.0 mm after the operation. Before the operation, 6 patients were diagnosed with sinusitis. Sinusitis was observed in 4 patients after the operation. There was no diagnosis of sinusitis in 29 preoperative patients. 4 of these patients had postoperative sinusitis. A significant p value could not be reached due to the insufficient number of samples. External sinus lift operation is not a cause of sinusitis. If sinus drainage is not impaired, it has been understood that the reduction of the volume with bone graft is not a factor of sinusitis alone. Sinusitis is a condition that may have systemic consequences and affect the success of the operation. Therefore, preoperative evaluations should be made meticulously. Key words :External sinüs lift, Sinüsitis, CBCT