Çeşitli maksiller sinüs lift operasyon teknikleri ile birlikte uygulanan implantların uzun dönem başarısının klinik ve radyografik olarak incelenmesi: Retrospektif bir çalışma
Clinical and radiographic evaluation of the long-term success of implants placed with various maxillary sinus lift techniques: A retrospective study
- Tez No: 974418
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ TOLGA KORKMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Maksiller Sinüs Lift, İmplant Başarı ve Sağ Kalımı, Kemik Kazancı, Maxillary Sinus Lift, Implant Success and Survival, Bone Gain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Posterior maksillada yetersiz kemik yüksekliği durumunda, implant uygulaması için güvenilir bir tedavi seçeneği olan maksiller sinüs lift operasyonları uygulanmaktadır. Son yıllarda, greft kullanılmadan gerçekleştirilen açık sinüs lift tekniği, tedavi maliyetini azaltması ve daha düşük komplikasyon riski taşıması nedeniyle popüler bir yöntem haline gelmiştir. Çalışmamıza, posterior maksillada yetersiz kemik yüksekliği nedeniyle tek aşamalı sinüs lift operasyonu ile birlikte implant destekli sabit protetik restorasyon yapılan hastalar dahil edilmiştir. Hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiş ve uygulanan cerrahi tekniğe göre iki gruba ayrılmıştır. Grup 1, greft kullanılmaksızın gerçekleştirilen açık maksiller sinüs lift operasyonu sırasında implant uygulaması yapılan hastaları, Grup 2 ise greft uygulamasıyla yapılan açık maksiller sinüs lift operasyonu veya kapalı sinüs lift tekniği sırasında implant yerleştirilen hastaları kapsamaktadır. Hastaların demografik özellikleri, implant boyutu ve özellikleri, rezidüel kemik yüksekliği, anatomik lokalizasyon ve takip süreleri değerlendirilmiştir. Çalışmamızın birincil sonuç değişkeni implant sağkalım olup ikincil sonuç değişkenleri implant başarı oranı, mezial ve distal marjinal kemik kaybı miktarı, kemik kazancı miktarı ve protetik komplikasyon varlığıdır. Çalışmamız, 72'si kadın (%42.9) ve 96'sı erkek (%57.1) olmak üzere toplam 168 hastadan (33–83 yaş aralığında; ortalama yaş: 58.42 ± 10.89) oluşturmaktadır. Toplam implantların %61.4'ü (n=194) Grup 1, %38.6'sı (n=122) Grup 2 grubunda yer almıştır. Takip süresi boyunca 12 implantta (%6.2) kayıp meydana gelmiştir. Rezidüel kemik miktarı Grup 2'de anlamlı derecede yüksek (p=0.001), implant çapı ve boyu ise Grup 1'de anlamlı olarak daha fazladır (p=0.039; p<0.001). Cinsiyet dağılımı (p=0.003) ve anatomik lokalizasyon (p=0.023) açısından da gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç değişkenleri değerlendirildiğinde, Grup 1'de başarı oranı %88.7 ve sağkalım oranı %95.9 iken; Grup 2'de başarı oranı %83.6 ve sağkalım oranı %96.7 olarak bulunmuştur. İki grup arasında sağ kalım ve başarı oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Kemik kazancı Grup 1'de (3.12 ± 1.91 mm), Grup 2'ye (2.06 ± 1.25 mm) göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0.001). Ancak mezial ve distal marjinal kemik kaybı miktarları arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Protetik komplikasyon oranı Grup 1'de %18.6, Grup 2'de %22.1 olup fark anlamlı değildir (p=0.439). Çalışmamızda, greftsiz açık sinüs lift tekniğinin uzun dönem sağkalım ve başarı oranının, diğer yöntemlerle karşılaştırılabilir düzeyde olduğunu gösterilmiştir. Bu bulgular, söz konusu tekniğin maliyet ve komplikasyon riski açısından avantajlı olması nedeniyle uygun olgularda güvenle tercih edilebilecek tedavi seçeneklerinden biri olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In cases of insufficient bone height in the posterior maxilla, maxillary sinus lift surgery is considered a reliable treatment option for dental implant placement. In recent years, the open sinus lift technique without grafting has gained popularity due to its lower treatment cost and reduced complication risk. This retrospective study included patients who underwent single-stage sinus lift surgery with implant-supported fixed prosthetic restorations due to inadequate bone height in the posterior maxilla. The patients were divided into two groups according to the applied surgical technique. Group 1 consisted of patients who underwent open maxillary sinus lift without grafting and simultaneous implant placement, while Group 2 included those who received open sinus lift with grafting or closed (transcrestal) sinus lift procedures. Demographic data, implant dimensions and characteristics, residual bone height, anatomical location, and follow-up duration were evaluated. The primary outcome variable was implant survival, whereas secondary outcome variables included implant success rate, mesial and distal marginal bone loss, bone gain, and the presence of prosthetic complications. The study comprised 168 patients (72 females [42.9%], 96 males [57.1%]) aged 33–83 years (mean age: 58.42 ± 10.89 years), with a total of 316 implants. Of these, 61.4% (n=194) were in Group 1, and 38.6% (n=122) were in Group 2. During the follow-up period, 12 implants (6.2%) failed. Residual bone height was significantly higher in Group 2 (p=0.001), while implant diameter and length were significantly greater in Group 1 (p=0.039; p<0.001). Significant differences were also observed between the groups regarding gender distribution (p=0.003) and anatomical location (p=0.023). When outcome variables were compared, the success and survival rates were 88.7% and 95.9% in Group 1, and 83.6% and 96.7% in Group 2, respectively, with no statistically significant difference between groups (p>0.05). Bone gain was significantly higher in Group 1 (3.12 ± 1.91 mm) than in Group 2 (2.06 ± 1.25 mm) (p=0.001). However, no significant difference was found in mesial and distal marginal bone loss (p>0.05). The rate of prosthetic complications was 18.6% in Group 1 and 22.1% in Group 2, with no significant difference between groups (p=0.439). Within the limitations of this study, the findings indicate that the long-term survival and success rates of the graftless open sinus lift technique are comparable to those of grafted or closed sinus lift methods. Given its advantages in terms of cost-effectiveness and lower complication risk, this technique may be considered a predictable and reliable treatment option in appropriately selected cases.