Kronik obstrüktif akciğer hastalarında bronşektazi birlikteliğinin yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of bronchiectasis on quality of life in chronic obstructive pulmonary patients
  1. Tez No: 629976
  2. Yazar: CANSU YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ACAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bronşektazi, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, Yaşam Kalitesi, Bronchiectasis, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Quality of Life
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Giriş: KOAH, dünya çapında önemli ve giderek artan bir morbidite ve mortalite nedenidir. KOAH tedavisindeki amaçlar atakların engellenmesi, semptomların azaltılması, hastanın iyilik halinin sağlanması, yaşam süresinin uzatılması ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesidir. Bronşektazi birlikteliğinin olduğu KOAH olgularında, bronşektazi ve KOAH'ın ağır hastalık bulguları arasında anlamlı bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Çalışmamızda KOAH hastalarında bronşektazi birlikteliğinin yaşam kalitesi üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran ve KOAH tanısı almış 103 hasta dahil edildi. ATS/ERS'nin 2005 yılında tanımladığı kriterlere uygun olarak spirometrik ölçümler yapıldı. 6DYT, mMRC ve CAT skalaları, SGRQ ve SF-36 yaşam kalitesi anketleri uygulandı. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların son 3 yıl içindeki YRBT görüntüleri aynı uzman radyolog tarafından Silvia ve arkadaşlarının önerdiği skorlama sistemine göre puanlandırıldı. Bulgular: Hastaların % 93,2'si erkek, % 6,8'i kadın olup yaş ortalaması 64,79 ± 9,35 yıldır. Bronşektazi olan ve olmayan gruplar arasında yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslekte solunumsal maruziyet, komorbidite ve alevlenme açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Tüm hastaların SGRQ ve SF-36 yaşam kalitesi skorları normale göre yarı yarıya azalmış olup gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Hastaların FEV1/FVC değeri bronşektazi olan grupta anlamlı derecede düşük saptandı. İçilen sigara miktarı arttıkça SF-36'nın fiziksel fonksiyon, enerji ve sosyal fonksiyon ölçeği ile SGRQ'nun aktivite, etkilenme ve toplam skorunun kötüleştiği saptandı. Tüm hastaların mMRC, CAT skorları ve 6DYT mesafeleri ile SGRQ ve SF-36'nın tüm alt ölçekleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edildi. FEV1 değeri ile SGRQ'nun tüm alt ölçekleri arasında, SF-36'nın fiziksel fonksiyon, fiziksel kısıtlanma, emosyonel kısıtlanma, enerji, sosyal fonksiyon ve genel sağlık alt ölçekleri arasında anlamlı bir ilişki saptandı. Sonuç: Çalışmamızda KOAH ve bronşektazinin birlikte görüldüğü hastalar ile yalnızca KOAH'ı olan hastaların yaşam kalitesi skorları karşılaştırıldığında her iki grubun da yaşam kalitesinin bozulduğunu ancak aralarında anlamlı bir farklılık olmadığını saptadık.
Özet (Çeviri)
Introduction: COPD is a significant cause of increased morbidity and mortality across the word. The goals of COPD treatment are prevention of attacks, reduction of symptoms, patient's well-being, prolongation of life and improvement of quality of life. A significant relationship was found between bronchiectasis and severe COPD findings in COPD patients with bronchiectasis. In this study, we aimed to evaluate the effect of bronchiectasis on quality of life in COPD patients. Materials and Method: Our study focused on 103 patients with COPD who were admitted to the Chest Diseases Polyclinic of Karabük University Training and Research Hospital. Spirometric measurements were performed based on the criteria defined by ATS/ERS in 2005. 6MWT, mMRC and CAT scales, SGRQ and SF-36 quality of life questionnaires were applied. HRCT images of all patients which are included in the study within the last 3 years were scored by the same specialist radiologist according to the scoring system proposed by Silvia et al. Results: 93.2% of the patients were male and 6.8% were female, and the mean age was 64.79 ± 9.35 years. There was no significant difference between the groups with and without bronchiectasis in terms of age, gender, educational status, occupational respiratory exposure, comorbidity and exacerbation. SGRQ and SF-36 quality of life scores of all patients decreased by half compared to normal and there was no significant difference between the groups. The FEV1 / FVC values of the patients were significantly lower in the bronchiectasis group. As the amount of smoking increased, physical function, energy and social function scale of SF-36 and SGRQ activity, affect and total score deteriorated. A significant correlation was found between mMRC, CAT scores and 6MWT intervals and all subscales of SGRQ and SF-36. In addition to that a significant correlation was found between FEV1 and all subscales of SGRQ, and between physical function, physical restriction, emotional restriction, energy, social function and general health subscales of SF-36. Conclusion: In our study, when the quality of life scores of patients with COPD and bronchiectasis were compared with patients with COPD alone, we found that quality of life was impaired in both groups but there was no significant difference between them.