Y jenerasyonunun insan kaynakları üzerindeki sosyo-ekonomik değerlendirmesi ve 10 yıllık projeksiyonu
Socio-economic evaluation of Y generation on human resources and a 10-year project
  1. Tez No: 629996
  2. Yazar: SİMAAY ÇANAKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAYA AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, Y Kuşağı, İnsan Kaynakları Yönetimi, İş Tatmini, Generations, Generation Y, Human Resources Management, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Yaklaşık olarak aynı yıllarda doğan, yakın şartlara, sıkıntılara maruz kalmış ve bunların etkisiyle de benzer tutum, beğeni, isteklere sahip kişilerin oluşturduğu topluluklar kuşak olarak ifade edilmektedir. Bu çalışma ile Y kuşağındaki çalışanların iş tatmini konusunda ne düşündükleri, yaptıkları işte nelerin onları tatmin ettiğini belirlemek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda bilgi almak amacıyla iş tatmini hakkında belirlenen 2 adet soru yapılandırılmamış derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak 20 kişi üzerinde uygulanmıştır. Uygulanan derinlemesine görüşme yöntemiyle elde edilen veriler belirlenen alt konu başlıklarına göre gruplanmış, görüşülen kişilerin cevapları ile ilişkilendirilerek değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde Y kuşağı iş tatmini unsurlarında ilk sıralarda ücret, eğitim ve geliştirmenin desteklenmesi ve terfi olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda sosyo ekonomik değerlendirmeler ışığında önümüzdeki 10 yıllık projeksiyonun öngörüldüğü tespit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Communities formed by people who have similar attitudes, tastes and aspirations, which were born in approximately the same years, have been subjected to close conditions and problems and are influenced by them, are expressed as generations. With this study, it is aimed to determine what employees in Generation Y think about job satisfaction and what satisfies them in their job.In order to obtain information, two questions about job satisfaction were applied to 20 people using unstructured in-depth interview technique. The data obtained through the in-depth interview method was grouped according to the sub-topics identified and evaluated in relation to the answers of the interviewees. When the data obtained were evaluated, it was determined that wage, training and development were promoted and promoted among Y generation job satisfaction elements. Accordingly, it is determined that the projection of the next 10 years is foreseen in the light of socio-economic evaluations. In this project, it is determined that the projection of the next 10 years is foreseen in the light of socio-economic evaluations".