Three essays on applied macroeconomics
Uygulamalı makroekonomi üzerine üç makale
- Tez No: 629997
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL TANAS KARAGÖL, DOÇ. DR. FATİH CEMİL ÖZBUĞDAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: banka kredileri, eşel mobil sistemi, faktör otoregresyon metodu, makine öğrenmesi, negatif faiz oranı, bank lending, factor augmented vector autoregression, fuel price subsidy, machine learning, negative interest rate
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu tez, uygulamalı makroekonomi üzerine üç bağımsız çalışmadan oluşmaktadır. Birinci çalışma negatif faiz oranı politikasının İsveç ekonomisine dair pek çok değişken üzerindeki etkilerinin tespit edilmesini amaçlamaktadır. Çalışma 2010:01 ile 2019:04 dönemini kapsamaktadır. Çalışmada faktörlerle genişletilmiş vektör otoregresyon metodu kullanılmış ve para politikasının İsveç ekonomisi üzerinde geniş bir yelpazedeki performansının sunulması amacıyla senaryo tanımlaması yapılmıştır. Çalışma sonuçları negatif faiz oranı politikasının hem banka kredisi ve piyasa faiz oranlarına hem de ekonomik aktivitenin canlanmasına katkı sunduğunu ifade etmektedir. İkinci çalışmada Türkiye'de bank kredileri ile bankaya özgü değişkenler, makroekonomik göstergeler ve global faktörler arasındaki parametrik ve lineer olmayan ilişkilerin tespiti için model oluşturulmuştur. Çalışma aynı zamanda bu faktörlerin Türkiye'de banka kredilerini tahmin etme performansını 2002Q4-2019Q2 dönemi için analiz etmiştir. Literatürdeki diğer çalışmalardan farklı olarak bu çalışmada makine öğrenmesi yöntemleri kullanılmış ve bu yöntemlerin sunduğu avantajlardan faydalanılmıştır. Çalışmanın sonuçları banka kredileri ile çeşitli değişkenler arasında lineer olmayan ilişkileri ortaya koymuş ve bankaya özgü karakteristikler ile makroekonomik göstergelerin bankaların kredi davranışları üzerinde global faktörlere göre daha önemli olduğunu göstermiştir. Son olarak, üçüncü çalışma Türkiye'de eşel mobil sisteminin yurtiçi fiyatlara etkisini, bütçeye yükünü ve çıktı düzeyi üzerindeki reel ekonomik etkilerini incelemiştir. Çalışma faktörlerle genişletilmiş vektör otoregresyon metodunu kullanmış ve 2015-2019 dönemini analiz etmiştir. Çalışma sonuçları eşel mobil sisteminin petrol fiyat değişikliklerinin yurtiçi fiyatlara geçişini engelleme açısından etkili bir araç olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda, eşel mobil sistemi bütçe açığını sürdürülebilirliğini sekteye uğratmamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of three independent studies on applied macroeconomics. The first study aimed at exploring the effectiveness of negative interest rate policy on exerting its effect on various indicators in Sweden. The study covers the period between 2010:01 and 2019:04. The first study employs Factor Augmented Vector Autoregression methodology and introduces the scenario specification to offer a comprehensive and reasonable picture of the effect of monetary policy on the economic performance of the Swedish economy. The empirical findings suggest that the monetary policy changes are effective both on exerting its effect into lending and market rates and triggering economic activity in negative policy rate setting. The second study constructs a model to explore the potential nonlinear and nonparametric relations between outstanding bank loans and bank-specific characteristics, macroeconomic indicators, and global factors. The study analyzes the performance of these factors in predicting bank lending in Turkey over the 2002Q4 to 2019Q2 period. This research, unlike previous studies, utilizes numerous machine learning methods and benefits from the potential advantages of those techniques. The empirical findings suggest favorable evidence for some nonlinearities on drivers of bank lending and confirms that bank-specific characteristics and macroeconomic indicators tend to be more important variables influencing the bank lending behavior. Finally, the third study analyzes the impacts of the motor fuel subsidy program on domestic prices, the burden of the subsidy system on the government budget, and the real economic impacts on the output gap in the Turkish economy. The study employs Factor Augmented Vector Autoregression methodology and covers the period throughout 2015-2019. The study concludes that the subsidy program is a practical tool to eliminate the inflationary impacts of oil price changes. Also, the burden of the subsidy program seems not to create a challenge for the government to sustain budget deficit.