Sigorta sözleşmesini sona erdiren haller
Circumstances terminate of insurance contract
- Tez No: 630016
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN KAYIHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Sigortacılık Faaliyetleri, Sigorta Sözleşmesi, Sigorta Sözleşmesini Sona Erdiren Haller, Borcun Dar Anlamda Sona Ermesi, Zamanaşımı, Insurance Activities, Insurance Contract, Circumstances Terminate of the Insurance Contract, Termination of Obligations Narrowly, Negative Prescription
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Sigorta, aynı veya benzer nitelikteki riskle karşı karşıya bulunan çok sayıda insanın tek başlarına karşılayamayacakları riskleri birlikte karşılamak amacıyla oluşturdukları bir hukuki kurumdur. Kişilerin bu tür riskleri karşılama ihtiyaçları doğrultusunda sigortacılık faaliyetleri ortaya çıkmıştır. Sigortacılık faaliyetleri ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ve ekonomileri ile de yakın ilişki içerisindedir. TTK.'da sigorta sözleşmelerine ilişkin birçok düzenleme öngörülmekle birlikte bu düzenlemelerin önemli bir bölümünün sigorta sözleşmesinin tarafları arasındaki menfaatler dengesinin korunması amacıyla emredici nitelikte olduklarını da görürüz. İşte sigorta sözleşmelerinin sona erme hallerine ilişkin olarak da TTK. çoğunlukla emredici niteliği düzenlemeler öngörmüştür. Bununla birlikte sigorta sözleşmelerinin sona ermesine ilişkin kimi hallerde TBK. hükümlerinin de uygulama alanı bulduğunu belirtmek gerekir. Bu sebeple bu çalışmada da her iki kanunun da konuyla ilgili hükümleri itinayla bir araya getirilmiş ve sigorta sözleşmesinin sona erme halleri bu doğrultuda ele alınmaya çalışılmıştır. Sonuç itibariyle bu çalışmada ilk olarak sigorta sözleşmesi kavramı ortaya konmuş ve sigorta sözleşmesinin şekli, hukuki niteliği ve kurulması hakkında bilgi verildikten sonra sigorta sözleşmelerinin sona ermesi ve sigorta sözleşmelerinde borcu dar anlamda sona erdiren bir sebep olarak zamanaşımı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Insurance is a legal institution created by a lot of people who face the same or similar risks to meet the risks that they cannot meet alone. Insurance activities have emerged in line with the needs of individuals to meet these kind of risks. Insurance activities are also closely related to the development levels and economies of the countries. However many regulations regarding insurance contracts are envisaged in Turkish Commercial Code (herein after referred as“TCC”), we also see that a significant part of these regulations are mandatory in order to maintain the balance of interests between the parties of the insurance contract. Therefore TCC includes mandatory regulations mostly regarding the termination of insurance contracts. However, in some cases, the regulations of Turkish Code of Obligations regarding termination of contracts are also applicable for insurance contracts too. This is the reason of why the provisions of both codes which are related to topic were carefully gathered and the termination of the insurance contract was discussed according to these gathered provisions in this study. Consequently, in this study, firstly the notion of insurance contract was revealed and after the information about the form, legal nature and establishment of the insurance contract, termination of insurance contracts and the negative prescription, as a reason that narrowly terminates the obligations in the insurance contracts, was observed.