Human development in Nigeria: A comparative analysis with Ghana, Togo and Mali
Nıjerya'da insani kalkınma: Gana, Togo ve Mali ile karşılaştırmalı bir analiz
- Tez No: 630047
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DENİZ YÜKSEKER TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İnsani Kalkınma, İnsani Kalkınma Endeksi, Eğitim, Sağlık, Yaşam Beklentisi, Gelir, Human Development, Human Development Index, Education, Health, Life Expectancy, Income
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) ülkelere göre kalkınma hakkındaki yıllık raporlarına göre istikrarlı şekilde zayıf olarak devam eden Nijerya'daki kalkınma konusu çoğu araştırmacılar tarafından araştırma konusu olmuştur. İşbu çalışma eğitim, yaşam beklentisi ve gelir gibi üç ana göstergeyi esas alarak Nijerya'daki insani kalkınma durumunu araştırmaya odaklanmıştır. İşbu çalışmada araştırmacı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) Nijerya'da İnsani Kalkınma hakkındaki yıllık verilerini incelemiştir. Bunun yanı sıra Nijerya Eğitim Bakanlığı, Küresel İnsani Kalkınma göstergeleri ve Nijerya İstatistik Kurumu verilerine bu çalışmada yer verilmiştir. Veriler açıkça bölgede kalkınma oranının oldukça düşük olduğunu gösteriyor. Nijerya kalkınma düzeyi zayıf olan bir ülkedir. Hem doğal, hem insan kaynaklarının bolluğuna rağmen, Nijerya'da insani kalkınma düzeyi hem çok düşük, hem oldukça acınası durumda. Kişi başı eğitim, sağlık ve gelir olanakları şaşırtıcı derecede düşük oranlarda olduğu, özellikle Kuzey Nijerya'nın çoğu kısımlarında günlük 1.5$ (ABD doları) altında yoksulluk sınırında yaşam mücadelesi verildiği, eğitim oranının kritik seviyelerde düşük olduğu görülmektedir. Araştırma sonuçları Nijerya'da var olan eşitsizlik oranının Afrika ülkeleri arasında en yüksek olduğunu gösteriyor. İncelenmiş olan Gana, Togo, Mali gibi Batı Afrika ülkelerine göre insani kalkınma Nijerya'da çok düşük düzeydedir.
Özet (Çeviri)
Human development in Nigeria has been a topic for research by many researchers based on the consistent poor Human Development feedbacks which is seen in the yearly HDR reports by the United Nations Development Programme (UNDP). The research focuses on the Human Development in Nigeria using the three main indicators which include education, life expectancy and income. The researcher collected data from the yearly Nigeria HDR reports from the UNDP. Data were also collected Nigeria Ministry of Education, World development indicators and Nigeria Bureau of statistics. Evident from the study shows that human development is quite low. Nigeria is a low human developed country. Despite the abundant of both natural and human resources, the development rate in Nigeria is very slow and pathetic. Education, health and income per head is Nigeria is at a staggering low point with several parts of Northern Nigeria lives below the US$1.50 per day poverty line while education is at a very critical low. The result also shows that inequality gap in Nigeria is one of the highest in Africa. In comparison to other West Africa countries like Ghana, Togo and Mali which were studied, Nigeria is still low.