İmar kirliliği kapsamında adli ve idari yaptırımlar
Administrative and judicial sanctions in the scope of the zoning pollution
  1. Tez No: 630049
  2. Yazar: GURUR KUTAY AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ H. ALPHAN DİNÇKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İmar kirliliği, İmar kirliliğine neden olma suçu, İmar barışı, Danıştay, Yargıtay, AİHM, Adli Yaptırım, İdari Yaptırım, Zoning Pollution, Crime causing of development pollution, Zoning peace, Council of State, Court of Cassation, ECHR, Administrative Sanctions, Judicial Sanctions
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Tezimizin amacı imar kirliliğini imar hukuku ve ceza hukuku kapsamında irdelenmesi, imar kirliliği hakkında farkındalık yaratmak ve çevre kirliliğine neden olan bu eyleme yönelik alınabilecek önlemlerden bahsetmektir. Tezimizi hazırlama sırasında doktrindeki görüşler, yerleşik Yargıtay ve Danıştay içtihatları, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararları irdelenmiştir. Tezimizin birinci bölümünde imar hukukuna ait kavramlar detaylı olarak işlenmiştir. Yine bu kapsamda çevrenin ne olduğu, çevre hakkının sınırları, uluslararası düzeyde çevre hakkı ile ilgili açıklamalar yapılacak ve imar ile ilgili geri kalan yapı, bina ve benzeri teknik kavramlar açıklanacaktır. Birinci bölümün sonundaysa imar barışı ele alınacaktır. Tezimizin ikinci bölümünde ise 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ikinci kitabının“Topluma Karşı Suçlar”başlıklı üçüncü kısmında,“Çevreye Karşı Suçlar”başlıklı ikinci bölümünde yer alan TCK m.184'te düzenlenmiş olan imar kirliliğine neden olma suçu detaylı bir şekilde incelenecektir. Buna göre suçun yer ve zaman bakımından sınırlamaları ve özel görünüş biçimleri ele alınacaktır. Üçüncü bölümde ise eyleme yönelik olarak idari ve adli yaptırımlar incelenecek ve idari yaptırımlarla ilgili temel kavramlar üzerinde durulacaktır. İdari yaptırımın hukuki niteliğine değinilecek, idari tedbirlerle birlikte idari yaptırımların hukuki sonuçları incelenecektir. Akabinde ise adli yaptırım türleri ve amacı üzerine bir değerlendirme yapılacaktır. Son olarak ise idari ve adli yaptırım arasındaki fark anlatılacak, ve bunların suçla mücadele kapsamındaki etkileri tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the issues of zoning pollution within the scope of zoning law and criminal law whilst raising awareness about zoning pollution and identifying measures that can be taken to mitigate causes of environmental pollution. During this examination, the views in doctrine, settled case-laws in Council of State and Court of Cassation, decisions of Constitutional Court and European Court of Human Right are scrutinised. In the first part of this thesis, the basic concepts of zoning law are examined. The thesis explores, what is environment, what is environment at the international level, what are the restrictions of environmental rights and explains the notions of technical terms in such a manner that buildings and structures. At the end of this section, zoning peace is handled. In the second part of the thesis,“crime causing of development pollution”regulated in Article 184 of the second section entitled“Crimes Against the Environment”which is in the second part of the third section of Turkish Penal Code numbered 5237,“Crimes Against Society”is analysed in detail. Within this context, the territorial and temporal restrictions and the particular forms of this article are examined. The third part of this thesis explains administrative and judicial sanctions for the wrongful acts and emphasises the basic concepts of administrative sanctions. Legal character of the administrative sanctions is mentioned and legal consequences of administrative measures and administrative sanctions are examined. Afterwards judicial sanction types and aims are evaluated. Finally, differences between the administrative and judicial sanctions are explained and impacts of the fighting against this crime are discussed.