Çevre ve imar kirliliği kapsamında adli ve idari yaptırımların rolü
Within the scope of environmental and zoning pollution judicial and administrative sanctions
  1. Tez No: 936605
  2. Yazar: SEYİTCAN TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERAY ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çarpık Kentleşme, Çevre Kirliliği, Denetim Süreçleri, İdari Yaptırımlar, İmar Kirliliği, Administrative Sanctions, Environmental Pollution, Inspection Processes, Unplanned Urbanization, Zoning Pollution
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye'de imar kirliliği ve bu kirliliğe karşı uygulanan idari yaptırımları incelemektedir. İmar kirliliği, şehirlerin planlı bir şekilde gelişmesini engelleyen, çevreye zarar veren ve toplumda huzursuzluğa yol açan bir sorundur. Çalışmada, imar kirliliğinin farklı türleri, bu tür ihlallere karşı uygulanan idari yaptırımlar ve bu yaptırımların etkinliği araştırılmıştır. Sonuç olarak, imar kirliliğinin önlenmesi için idari yaptırımlar önemli bir araçtır. Ancak bu tek başına yeterli değildir. İmar kirliliğinin önlenmesi için şehir planlaması ve imar uygulamalarında da iyileştirmeler yapılması, halkın imar mevzuatı konusunda bilinçlendirilmesi ve bu konudaki denetimlerin artırılması gerekmektedir. Çalışmada, imar kirliliğiyle mücadelede idari yaptırımların caydırıcılık, uygulama, koordinasyon ve kamu bilinci gibi faktörlere bağlı olarak etkin olabileceği sonucuna varılmıştır. Bu faktörlerin göz önünde bulundurularak idari yaptırımların etkinliğinin artırılması için gerekli adımların atılması önemlidir. Ayrıca, imar kirliliğinin önlenmesi için sadece idari yaptırımlara değil, aynı zamanda şehir planlaması ve imar uygulamalarında da iyileştirmelere ihtiyaç duyulduğu unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the issue of building code violations in Turkey and the administrative sanctions applied to combat this problem. Building code violations hinder the planned development of cities, harm the environment, and cause social unrest. The study investigates the different types of building code violations, the administrative sanctions imposed for such violations, and the effectiveness of these sanctions. Administrative sanctions are a crucial tool in preventing building code violations. However, this alone is insufficient. To prevent building code violations, improvements must be made in urban planning and zoning practices, the public must be educated about zoning regulations, and enforcement efforts must be increased. The study finds that the effectiveness of administrative sanctions in combating building code violations depends on factors such as deterrence, implementation, coordination, and public awareness. It is essential to consider these factors and take the necessary steps to enhance the effectiveness of administrative sanctions. Additionally, it should be emphasized that preventing building code violations requires not only administrative sanctions but also improvements in urban planning and zoning practices.