Sosyal bilgiler öğretiminde ters yüz edilmiş sınıf modeli: Akademik başarıya, tutuma etkisi ve öğrenci görüşleri
Flipped clasroom model in social studies education: Effect on academic achievement, attitudes and views of student
  1. Tez No: 630057
  2. Yazar: BÜKET ŞEREFLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL CAHİT YEŞİLBURSA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Blended Learning, Flipped Classroom Model, Social Studies Course
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Öğretim teknolojilerinin öğretim sürecine dahil edilmesi aşamasında harmanlanmış öğrenme önemi artan bir modeldir. Harmanlanmış öğrenme hem çevrimiçi hem de yüz yüze öğrenme ortamlarının avantajlarının farklı yöntemler ile bir araya gelmesinden oluşan bir yapıdadır. Yüz yüze öğrenme ortamlarının dezavantajlarının azaltıldığı ve avantajlarının bir araya getirildiği farklı yöntemlerden biri de ters yüz edilmiş sınıf modelidir. Harmanlanmış öğrenmenin alt bir modeli olan ters yüz edilmiş sınıf modelinde öğrenciler evde çevrimiçi ortamlar aracılığıyla dersi dinler sınıfa geldiklerinde ise öğretmen rehberliğinde derse yönelik uygulamalar yapılır. Günümüzde ters yüz edilmiş sınıf modelinin öğretim sürecine dahil edilmesine ilişkin çalışmalar artmıştır. Bu doğrultuda bu modelin sosyal bilgiler dersinde de uygulanması ve sosyal bilgiler dersinde karşılaşılan sınırlayıcı faktörlere çözüm sağlamadaki etkisini ortaya koymak gerekli hale gelmiştir. Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler eğitiminde ters yüz edilmiş sınıf modeli kullanımın 5. sınıf öğrencilerinin bilim, teknoloji ve toplum ünitesi akademik başarılarına, derse yönelik tutumlarına etkisini ve öğrencilerin uygulamaya yönelik görüşlerini incelemektir. Araştırmada karma yöntem desenlerinden açımlayıcı sıralı karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutu öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desende tasarlanmıştır. Araştırmanın deneysel kısmı 2019–2020 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında yürütülmüştür. Çalışma grubunu amaçsal örnekleme yöntemiyle belirlenen Kırıkkale ilinde yer alan bir ortaokulda öğrenim gören 5. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma grubunun belirlenmesinin ardından seçkisiz örnekleme yöntemiyle deney ve kontrol grubu belirlenmiştir. Deney grubunda 32, kontrol grubunda ise 30 öğrenci bulunmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçlarını başarı testi, tutum ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu oluşturmaktadır. Araştırmada nicel verilerin analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Bu doğrultuda, verilerin çözümlenmesinde normal dağılım gösteren veriler için tek yönlü varyans analizi, bağımsız gruplar t-testi, bağımlı gruplar t-testi; normal dağılım göstermeyen veriler için Mann Whitney U testi ve Wilcoxn işaretli sıralar testi kullanılmıştır, Nitel verilerin çözümlenmesinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bulgularına göre ters yüz edilmiş sınıf modelinin öğrencilerin akademik başarılarını artırdığı ancak öğrencilerin sosyal bilgiler dersine yönelik tutumlarını etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel bulgularına göre öğrencilerin ters yüz edilmiş sınıf modeli uygulamasında zorluk yaşamadıkları; uygulamada en çok sınıf içi etkinliklerden keyif aldıkları; ters yüz edilmiş sınıf modelinin sosyal bilgiler dersinin diğer ünitelerinde de uygulanabilir olduğuna yönelik görüş bildirdikleri sonucuna ulaşılmıştır. nahtar Kelimeler: Harmanlanmış Öğrenme, Ters Yüz Edilmiş Sınıf Modeli, Sosyal Bilgiler Dersi
Özet (Çeviri)
Blended learning is an increasingly important model in the integration of instructional technologies in the teaching process. Blended learning is a model that consists of combining the advantages of both online and face-to-face learning environments with different methods. One of the different methods in which the disadvantages of face-to-face learning environments are reduced and the advantages of the face-to-face learning environments are combined is the flipped classroom model. In the flipped classroom model, which is a sub-model of blended learning, students listen to lecture at home through online environment. When students come to class, they make applications for the course under the guidance of a teacher. Today, studies on the integration of the flipped classroom model in the teaching process have increased. Accordingly, it has become necessary to apply this model in the social studies course and to demonstrate its effect in providing solutions to the limiting factors encountered in the social studies course. The aim of this study is to examine the effect of flipped clasroom model in social studies education on the academic achievements of 5th grade students in the unit of science, technology and society; students' attitudes towards the course and the students' views on practice. In the research, exploratory sequential mixed pattern, one of the mixed method patterns, was used. The quantitative dimension of the research was designed in a semi-experimental design with pretest-posttest control group. The experimental part of the research was carried out in the spring term of 2019-2020 academic year. The study group consists of 5th grade students studying in a secondary school in Kırıkkale determined by the purposeful sampling method. After determining the study group, experimental and control groups were determined by random sampling method. There are 32 students in the experimental group and 30 students in the control group. The data collection tools of the research are achievement test, attitude scale and semi-structured interview. SPSS 22.0 package program was used in the analysis of quantitative data. Accordingly, one-way analysis of variance, independent groups t-test, dependent groups t-test for data with normal distribution in the analysis of data; Mann Whitney U test and Wilcoxn Signed Rank test were used for non-normally distributed data. The content analysis method was used to analyze qualitative data. According to the quantitative findings of the research, it was concluded that the flipped classroom model increases the academic success of the students but does not affect the attitudes of the students towards the social studies course. According to the qualitative findings of the research, the students did not have difficulty in implementation of the flipped classroom model; in practice, they flipped classroom model mostly enjoy in-class activities. In addition, it was concluded that they expressed their opinion that the flipped classroom model is useable in other units of the social studies course.