Rus siyasi kültürünün oluşumuna etki eden unsurlar ve bu siyasi kültürün 1945-1964 döneminde sōylem ve eylem çerçevesinde Sovyet dış politikasındaki tezahürü
Factors influencing the formation of Russian political culture and its manifestation in Soviet foreign policy in the framework of rhetoric and action in the 1945-1964 period
  1. Tez No: 681277
  2. Yazar: TUĞRUL ÇAMAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. VEDAT GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Politika, Eylem, Kimlik, Siyasi Kültür, Sovyetler Birliği, Söylem, Foreign Policy, Action, Identity, Political Culture, Soviet Union, Rhetoric
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 455
Özet
İnsanoğlu başta güvenlik olmak üzere gündelik toplumsal ihtiyaçları karşılayacak sürdürülebilir politikalar devleti oluşturmuştur. Bu devlet, tarih boyunca insanlığın gelişim süreçlerine ve üretim araçlarına göre dinamik olarak değişmiş ve de gelişmiştir. Diğer yandan her devlet kaynağını aldığı toplumdan etkilenerek tüm değerleriyle birlikte siyasi kültürünü oluşturmuş ve bu yönde politikalar geliştirmiştir. Rus siyasi kültürü de, maddi coğrafyaya bağlı olarak oluşan Slav etnik kimliği, Slav etnik toplumunun kültürel değerleri, iklim, Bizans devletinden Hristiyanlık ile yolu ile alınan kültür, Hazar Kağanlığı ve Altınordu Hanlığından transfer dilen Bozkır siyasi kültürü ve Batılı ülkelerden transfer edilen sosyalist ideoloji çerçevesinde oluşmuştur. Rus devletleri bu siyasi kültürel kaynakları kendi iç ve dış politikalarında etkin olarak kullanmışlardır. Sovyetler Birliği, 1945-1964 döneminde, Rus siyasi kültürünün kaynaklarını, başta Sovyetleşme olmak üzere, dış politikada yaşanan kriz ve çatışmalarda ve de Ortadoğu ülkelerine yönelik yaklaşımlarda söylem geliştirmek suretiyle eyleme dönüştürmüştür. Moskova, Sovyetleşme çerçevesinde istihbarat, Kızıl ordu ve Komünist Parti gibi kurumlarıyla panslavist idealleri gerçekleştirmek için“proletaryaların birleşmesi”söylemiyle yayılmacı siyasi gelenekleri etkinleştirmiştir. Ortadoğu'da ise Sovyet ideolojisinde inançların yasak olmasına rağmen mesihçi yaklaşımlar etkin bir kültürel kaynak olarak kullanılmış, Ortodoks kilisesi vasıtasıyla Mısır Ortodoks kilisesi Afrika politikaları için Moskova'ya bağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mankind established the concept of state for sustainable policies that will meet their needs, especially security. This form of state has transformed and developed dynamically throughout the history in line with the development process of humanity and the advancements in the means of production. On the other hand, each state is influenced by the society from which it derives its sources, creates its political culture based on its values and develops policies in this direction. Russian political culture was formed with the influence of Slavic ethnic identity which has its basis in geographical location, cultural values taken from the Byzantine state through Christianity, the steppe political culture which was transferred from the Khazar Khaganate and the Golden Horde Khanate and socialist ideology transferred from Western world. The Soviet Union brought the sources of Russian political culture into action between the period 1945-1964 by means of developing rhetoric in pursuing the Sovietization, formulating its approach towards Middle Eastern countries and handling crises and conflicts in foreign policy. As part of the Sovietization, Moscow brought its expansionist political tradition into action through the rhetoric“the unification of proletariat”in a view to achieving its panslavist objectives with the help of its institutions such as the intelligence, the Red Army and the Communist Party. Despite the prohibition of beliefs in the Soviet ideology, messianic approaches were used in the Middle East as an effective cultural tool, and an attempt was made to connect the Egyptian Orthodox church to Moscow for ensuring the success of the African policies through the Orthodox Church.