Behavioral finance: Investor's psychology
Davranışsal finans: Yatırımcılar psikolojisi
  1. Tez No: 630107
  2. Yazar: CHINEDU NUEL ANI
  3. Danışmanlar: DR. ÇİĞDEM ÖZARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürü Sezgisel, Yatırımcılar, Davranışsal Finans, Psikoloji, Herd Intuitive, Investors, Behavioral Finance, and Psychology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Hisse senetlerine yatırım yapmak iyi performans gösteren hisse senetlerini toplamaktan öte; daha çok hangi varlığın nasıl elde edileceğine, elde tutulacağına veya satılacağına ve ne zaman yapılacağına nasıl karar verileceğidir. Yatırımcılar çoğunlukla karar verirken mantıklı olmama eğilimindedir; aşırı güven, korku, heyecan, deneyim ve benzeri birçok önyargıya göre hareket etmektedirler. Bu psikolojik önyargılar yatırımcıların kararlarını etkiler, yatırım hedefini değiştirir ve piyasa oynaklığına neden olur. Davranışsal finans alanı, geleneksel finans teorisi tarafından netleştirilemeyen bu argümana yanıt olarak bu varsayımsal teoriyi geliştirmiştir. Bu durum ise bu önyargıların araştırılması ihtiyacını ortaya çıkmıştır. Çalışmada 26 sorudan oluşan bir anket yardımıyla, Lagos Nijerya'da 121 katılımcıdan oluşan bir örneklem üzerinde korelasyon analizi uygulanılmıştır. Sonuçlar, bireysel yatırımcı kararlarının temsili önyargı, bilişsel önyargı ve sürü içgüdüsü önyargısı ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. İstatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar Davranışsal önyargıların bu boyutlarının zayıf olmasına rağmen yatırımcının kararını etkilediğini göstermektedir. Bununla birlikte, yatırım getirisi güdüsü, zarar önleme yanlılığı, öznitelik önyargısı, pişmanlık önleme önyargısı, iyimserlik önyargısı, Kontrol yanlılığı yanılsaması, arka görüş önyargısı ile önemli ölçüde ilişkili değildi. Bu çalışma, yatırımcıların davranışsal önyargıların etkisini azaltmak için portföylerini yönetmede profesyonel yatırımcıların hizmetlerini aramaları gerektiğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
Investing in stocks is beyond picking well performing stocks; it is more on how to decide which asset to acquire, hold or sell and when to do so. Investors tends not to be logical when making decisions; they respond to numerous psychological biorhythms, which is related to overconfidence, fear, excitement, experience and others. These psychological biases distort investors decisions, alters investment goal and cause market volatility. Behavioral finance field developed this hypothetical theory in response to this argument which could not be clarified by traditional finance theory. It is on this note that the need to investigate these biases arose. The paper generated its data through 26 dispatched items on the questionnaire then employed reliability test and correlation analysis as estimation technique on a sample of 121 respondents in Lagos Nigeria. The results revealed that decisions of private investors substantially correlated to representative factor, cognitive factor and herd intuitive factor. The statistical correlation indicates that the outlined behavioral biases alters decision for investment even though it is weak. In respect to return on investment there is negative correlation to risk aversion, self-serving factor, over confidence, Illusion of control, hindsight bias. The paper suggests that investors should seek the services of professional investors in the managing their portfolios to lessen the influence of behavioral biases.