Leader-follower similarity in construal level and leader-member exchange quality
Yönetici-çalışan arasındaki kurgu düzeyi benzerliği ve yönetici-üye etkileşim kalitesi
  1. Tez No: 630106
  2. Yazar: SEVGİ EMİRZA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALEV KATRİNLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurgu Düzeyi Kuramı, LÜE, Kurgu Düzeyi Benzerliği, YöneticiÇalışan Benzerliği, Bilişsel Benzerlik, Construal Level Theory, LMX, Construal Level Similarity, Leader-Follower Similarity, Cognitive Similarity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Lider-üye etkileşiminin (LÜE) öncüllerinin daha fazla araştırılması yönündeki çağrılara cevap vermeyi amaçlayan bu tez çalışmasında, özgün bir faktörün, lider ve çalışan arasındaki kurgu düzeyi benzerliğinin LÜE sürecindeki rolü incelenmiştir. Buna göre, çalışan-yönetici çiftindeki tarafların benzer kurgu düzeyine sahip olmaları durumunun, yani zihinsel olarak soyut ya da somut temsil etme biçimlerinin uyumlu olmasının, LÜE'ni olumlu yönde etkileyeceği varsayılmıştır. Hipotez testi için üç çalışma yürütülmüştür. Deneysel tasarıma sahip ilk çalışmada yönetici rolü atanan katılımcıların kurgu düzeyi kendilerine benzeyen çalışanları daha çok tercih edip etmedikleri incelenmiştir (N = 74). Sonuçlar, yöneticilerin kurgu düzeyi kendilerine benzeyen çalışanı, kurgu düzeyi kendisinden farklı olan çalışana kıyasla daha fazla tercih etmediğini göstermiştir. Kalitatif bir tasarıma sahip ikinci çalışma Reyt ve Wiesenfeld (2015) tarafından geliştirilen iş-temelli kurgu düzeyi ölçeğinin uyarlanmasını amaçlamıştır. Buna göre, çeşitli örgütlerin mali işler departmanlarında çalışan 31 kişi ile mülakat gerçekleştirilmiş ve 16-maddelik bir ölçek oluşturulmuştur. Üçüncü çalışmada ise mali işler departmanlarında çalışan yönetici-çalışan çiftlerine anket uygulanmıştır. 245 çiftten toplanan veri üzerinde yapılan hiyerarşik lineer modelleme analizi benzer iş-temelli kurgu düzeyine sahip çiftlerin daha iyi LÜE kalitesine sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Since its launch almost four decades ago, Leader-Member Exchange (LMX) theory has become the foremost leadership theory and sparked extensive research interest in organizational behavior inquiry. Motivated to address the recent calls on furthering the understanding of antecedents of leader-member exchange (LMX) quality, this dissertation aimed to investigate the role of a novel and germane factor, leader and follower similarity in construal level in determining the LMX quality. Specifically, it was hypothesized that dyadic similarity in construal level, that is compatibility between dyadic parties to mentally represent things either abstractly or concretely, would contribute positively to LMX quality. In order to test the hypothesis, three studies were conducted. The first experimental study examined whether participants, assigned leader roles, preferred followers whose construal level similar to their own (N = 74). Results revealed that leaders did not show a tendency to prefer a follower with construal level similar to their own over a follower with different construal level than their own. The second qualitative study, included adaptation of work-based construal level scale by Reyt and Wiesenfeld (2015). For this purpose, 31 interviews were conducted with people working in financial affairs departments of various organizations and a work-based construal level scale consisting 16 work activities was formed. The third quantitative study included surveying leader and follower dyads working in financial affairs departments. HLM analysis of 245 matched dyads revealed that dyads with similar work-based construal levels had greater LMX quality.