Hâfız İbrahim'in şiirlerinde kadın teması
The term of 'woman' in the poems of Hâfız İbrahim
  1. Tez No: 649710
  2. Yazar: YASEMİN TÜFEKCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT HAFIZ YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Arap Şiiri, Hȃfız İbrahim, kadın, eğitim, toplumsal konum, çalışma hayatı, Modern Arabic Poetry, Hȃfız Ibrahim, women, education, social position working life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma, Mısır'da kadının toplumdaki yeri, toplumun kadına bakış açısı ve 19. yy sonlarıyla 20. yy. başlarına kadar bu konuyla ilgili değişimleri sergilemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Modern Arap Edebiyatı'nın Napolyon'un Mısır'a girdiği 1798'den başlayıp günümüze kadar gelişi incelendi. Giriş kısmında edebi gelişmelere ışık tutması açısından 19. yy. da Mısır'da Modern Arap Edebiyatının doğmasını etkileyen faktörler ve 19. yy Mısır'da şiir ve öncülerinin şiirlerinde sosyal yapıya göre kadının toplumdaki yeri ele alındı. Çağdaşlarına nazaran halkın duygu ve düşüncelerini derinlemesine hissedip yansıtan, bu vesile ile Nil Şairi olarak tanınan Hȃfız İbrahim'in divanı incelendi. Birinci bölümde, Hȃfız İbrahim'in hayatı, edebi kişiliği ve eserleri kaynaklar doğrultusunda anlatıldı. Çalışmanın ana konusunu oluşturan ikinci kısımda Hȃfız İbrahim'in divanı tarandı, şiirlerindeki“Kadın”konulu bölümler seçildi. Buna bağlı olarak o dönem Mısır'da kadınların toplumsal durumu, eğitimi ve çalışma hayatı eldeki kaynaklar ışığında değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
This study was held to shed light on the place of women in society, the perspective of women in society and the changes made on this subject in society in the late 19th century and 20th century. In this study, the study of Modern Arabic Literature starting from 1798 when Napoleon entered Egypt, was examined in order to enlighten the literary developments. In the entrance part; the factors affecting the birth of modern Arabic literature in Egypt in 19th century, Egyptian poets and the place of women in the society in the poems of the period was briefly mentioned. Hȃfız Ibrahim's divan, which is known as the Nile Poet by this means, which reflects the feelings and thoughts of the people in depth and compared to his contemporaries, was examined.In the first chapter, Hȃfız Ibrahim's life, literary personality and his works are explained in the light of the sources. In the second part, which is the main subject of the study, the divan of Hȃfız Ibrahim was scanned and“WOMEN”in her poems were chosen. Accordingly, the social situation, education and working life of women in Egypt were evaluated in the light of the available resources.