Türkiye'de yaşayan Afrikalılar'ın Türk medyasında temsili: 'Kayıp Şehir' dizisinde Afrikalılar
Africans Living in Turkey in the Turkish Media: Representation of Africans in the Television series 'Lost City'
- Tez No: 630168
- Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Medyada Temsil, Türkiye'deki Afrikalılar, Afrikalı Temsili, Söylem, Representation in the media, Africans in Turkey, Representation of Africans, Discourse
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
“Türkiye'de Yaşayan Afrikalılar'ın Türk Medyasında Temsili: 'Kayıp Şehir' Dizisinde Afrikalılar”isimli bu yüksek lisans tezi, Türkiye'de ikamet eden Sahra-altı Afrikalılar'ın Türk medyasındaki temsillerini ele almaktadır. Afrikalılar'ın Türk medyasındaki temsilleri; televizyon haberlerinde temsil, televizyon dizilerinde temsil ve yazılı basında temsil olmak üzere sınırlandırılmış ve bu çerçeve ile sınırlandırılan temsillerden bazı örneklere yer verilmiştir. Tezin son bölümünde örneklem olarak Kayıp Şehir dizisi seçilmiş, dizinin 26 bölümü incelenmiş ve bu bölümleri çözümlemek için Söylem Analizi yöntemi kullanılmıştır. Tezde bu konunun seçilmesinin nedeni, çok kültürlü bir yapıya sahip olan Türkiye toplumunun uzun yıllardır bir parçası olan Sahra-altı Afrikalı göçmenlerin Türk medyasındaki temsillerinin sorunlu olduğunun düşünülmesi, bu soruna dikkat çekme isteği ve ayrıca bu konuda pek fazla akademik çalışmanın yapılmamış olmasıdır. Tezin ilk bölümünde genel anlamda medyada temsil konusu irdelenmiş, medyada temsilin türlerine, etkilerine ve medyada kullanılan temsillerin yaratabileceği durumlara yer verilerek konunun kurumsal ve kavramsal çerçevesi çizilmiş ve ayrıca Türk medyasından Afrikalılar'ın temsillerine dair bazı örnekler verilmiştir. İkinci bölümde temsil edilen Afrikalı göçmenlerin göç sebeplerine, göç biçimlerine ve göçün tarihsel gelişimine odaklanılmıştır. Ayrıca Afrikalı göçmenlerin Türkiye'ye göç ettikten sonraki sosyal, ekonomik, hukuksal durumlarına yönelik yapılan literatür çalışmalarından istifade edilerek yaşadıkları sorunlar üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde öncelikle yöntem olarak kullanılan Söylem Analizi açıklanmış, konunun anlamı, önemi, hitoptezleri gibi temel noktaların ardından Kayıp Şehir dizisinde Afrikalılar'ın temsili detaylı olarak incelenmiştir. Söylem analizi yöntemi olarak Eleştirel Söylem Analizi kullanılmış ve dizinin incelemesinden elde edilen veriler analiz edilerek eleştirel perspektiften inşa edilen söylemler yorumlanmıştır. Sonuç ve bulgular kısmında Kayıp Şehir dizisinde Afrikalılar'ın temsiline dair olumlu ve olumsuz söylemler, temalar ve temsiller belirtilmiştir. Bu tez çalışması ile Afrikalı göçmenlerin Türkiye'deki televizyon dizilerinde temsil düzeyindeki sorunlarına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amaçlanmıştır. Çalışmanın bu konuda yapılacak yeni çalışmalara esin vermesi dileğiyle.
Özet (Çeviri)
“Africans Living in Turkey in the Turkish Media: Representation of Africans in the Television series 'Lost City' ”is this master thesis, the sub-Saharan African citizens residing in Turkey, to address the representation in the Turkish media. Africans in Turkish media; is limited to their enactment in television news, in television series and print media. Some examples of representations limited by this framework are included and given some examples from the Turkish media. İn the last chapter of thesis, Lost City series that consisted of 26 episodes is analyzed by using the Discourse Analysis method. The purpose of choosing this thesis is thought of that a multicultural society in Turkey, having the structure of a long piece of sub-Saharan African immigrants, who for years represented in the Turkish media is problematic. In addition, the lack of academic studies in this problematic area has been a reason for writing this thesis. These are the reasons to be wished pointed out this subject. In the first part of the thesis, in general terms, the issue of representation in the media has been examined. The institutional and conceptual framework of the issue has been drawn by including the types of media, their effects, and the situations that can be created in the media, some examples of this are from the Turkish media. The second part focuses on the causes of immigration, migration patterns and historical development of the represented African immigrants. African immigrants emigrated to Turkey after the addition of social, economic and legal status. Studies were made to focus on the problems faced by the exploitation. In the third part, firstly Discourse Analysis is used as a method is explained, meaning of the subject, point of the subject, and hypothesis are explained and then the representation of Africans in the Lost City series is examined in detail. Critical Discourse Analysis was used as the method of Discourse Analysis and the data from the series were analyzed and the discourses constructed from a critical perspective were interpreted. In the conclusion and findings section, positive and negative discourses, themes and presentment about the portrayal of Africans are mentioned in the Lost City series. Within this thesis, it is aimed to draw attention and awareness to the problems of African immigrants at the representation of Turkish television series. At the same time, it is hoped to contribute to new studies on this subject.
Benzer Tezler
- Türkiye'de yaşayan Afrikalı ve Türkler arasındaki evliliklerin incelenmesi ve medyada temsili
Examination and representation in the media of marriages between African and Turks living in Turkey
NEVRA FATMA ZEHRA BABÜRŞAH
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
İletişim Bilimleriİstanbul Arel ÜniversitesiMedya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GÖKSEL BASMACI
- Spatial analysis of musical diaspora culture
Müziğe bağlı diaspora kültürünün mekansal analizi
DENİZ ULUKSAR
Yüksek Lisans
İngilizce
2020
Müzikİstanbul Teknik Üniversitesiİç Mimarlık Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ERVİN GARİP
- Else Günther als Kinderbuchautorin und ihr Beitrag zur interkulturellen Erziehung
Çocuk kitabı yazarı olarak Else Günther ve onun kültürlerarası eğitime katkısı (Else Günther as a children's book autor and hercontribution to intercultural education)
HALİME YEŞİLYURT
Doktora
Almanca
2020
Alman Dili ve EdebiyatıNecmettin Erbakan ÜniversitesiYabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ OSMAN ÖZTÜRK
- L'entrée de la Turquie en Afrique sub-Saharienne face à l'influence Française et la présence Chinoise
Fransız etkisi ve Çin varlığına karşı Türkiye'nin Sahara altı Afrika ülkelerine girişi
KOUE PİERRE FRANCİS BOLOU
Yüksek Lisans
Fransızca
2011
Uluslararası İlişkilerGalatasaray ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. F. SELCAN SERDAROĞLU
- Merzifon Amerikan Koleji'nin incelenmesi
An examination of Merzifon Anatolian college
NESLİHAN ERDOĞAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
MimarlıkKonya Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ARİFE DENİZ OKTAÇ BEYCAN