Takım özdeşleşmesinin, taraftarın sponsor işletmeye yönelik tutumlarına etkisinde sponsorluğun nedeniyle ilgili algılamaların aracı rolü: Kırıkkale ilinde bir araştırma
The mediating role of perceptions related to causes ofsponsorship in the effect of team identification on the attitude toward sponsor business: A research in Kırıkkale province
  1. Tez No: 630209
  2. Yazar: RABİA VİLDAN İŞCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BOZACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sponsorluk, takım özdeşleşmesi, neden algısı, atfetme kuramı, sponsora yönelik tutum, Sponsorship, team identification, cause perception, attribution theory, attitude towards sponsor
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, takım özdeşleşmesinin sponsor işletmeye yönelik tutumlara etkisini ve bu etkide, sponsorluğun nedenine yönelik algılamaların aracı rolünü incelemektir. Bu şekilde, sponsorluk yatırımları aracılığıyla sponsor işletmelerin arzuladığı sonuçlara ulaşmasında, takım özdeşleşmesinin yanında, taraftarın sponsorluğun nedeniyle ilgili algılamalarının rolünün test edilmesi hedeflenmektedir. Çalışmanın amacı kapsamında Kırıkkale ilinde yüz yüze anket ve kolayda örnekleme yöntemiyle 400 kişiden toplanan birincil veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) paket programıyla analiz edilmiş ve bulgular yorumlanmıştır. Araştırma çerçevesinde;“takım özdeşleşmesi”,“sponsorluğa yönelik neden algılamaları”ve“sponsor işletmeye yönelik tutum”değişkenler olarak belirlenmiş ve araştırma hipotezleri test edilmiştir. Araştırma bulgularına göre takım özdeşleşmesinin sponsor işletmeye yönelik tutumları ve sponsorluğa yönelik neden algılamaları pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Ayrıca; sponsorluğa yönelik neden algılamalarının, sponsora yönelik tutumları etkilediği ve takım özdeşleşmesinin sponsor işletmeye yönelik tutumlara etkisinde aracı rol üstlendiği saptanmıştır. Araştırma sonuçları, pazarlama literatüründeki çalışma sonuçlarıyla genel olarak benzerlik göstermektedir. Diğer taraftan sponsorlukla ilgili özgeci neden algılamalarının yanında, çıkarcı neden algılamalarının da sponsora yönelik tutumları düşük düzeyde de olsa pozitif yönde etkilemesi, çıkarcı neden algılamaların olumlu tutumların oluşmasının önünde bir engel olmayabileceği şeklinde yorumlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The goal of present study is to examine the impact of team identification on attitudes towards the sponsor company and the mediating role of perceptions about the cause of sponsorship in this effect. In this way, it is targeted to test the role of the perceptions of the fans related to sponsorship, in addition to team identification, in achieving the results desired by the sponsor companies through sponsorship investments. In this context, primary data collected through the face-to-face questionnaire and convenience sampling method in Kırıkkale province and it were analyzed with the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) package program and the findings were interpreted. Within the framework of the research;“team identification”,“attributions about sponsorship”and“attitude towards sponsoring company”were determined as variables and research hypotheses were tested. According to the evidences of the research, it is shown that team identification positively affects attitude towards the sponsor company and attributions about cause of the sponsorship. Also; it has been determined that perceptions of cause for sponsorship affect attitudes towards the sponsor and play a mediating role in the effect of team identification on attitudes towards the sponsor company. The results of the research are generally similar to the results of the findings in the marketing literature. On the other hand, besides altruistic attributions, utilitarian attributions affect positively attitudes towards the sponsor at a low level, and it is interpreted that utilitarian attributions may not be an obstacle to positive attitudes.