Kendiliğinden yerleşen betonlarda yüksek oranda öğütülmüş yüksek fırın cürufu kullanımının fiziksel ve mekanik özelliklerine etkisi
The effect of high volume ground blast furnace slag use to physical and mechanical properties in self compacting concretes
- Tez No: 630268
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aşınma Deneyi, İnce Agrega, Kendiliğinden Yerleşen Beton, Yüksek Fırın Cürufu, Abrasion Test, Fine Aggregate, Self-Compacting Concrete, Blast Furnace Slag
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı çimento ile yüksek oranlarda öğütülmüş yüksek fırın cürufunu (ÖYFC) yer değiştirerek kendiliğinden yerleşen beton (KYB) elde etmek ve bu betonların mekanik özelliklerini incelemektir. Hazırladığımız karışımlarda çimento ile yüksek fırın cürufu %15, %30, %45, %60, %75 ve %90 oranlarında yer değiştirilmiştir. Bunlara ek cüruf kullanılmadan elde edilen referans numunesiyle birlikte 7 farklı karışım elde edilmiştir. KYB 'lerde hiper akışkanlaştırıcı katkı (HA), doğal kum, kırma kum ve kırma taş kullanılmıştır. Elde edilen betonda taze beton deneyi olarak, yayılma deneyi (slump deneyi) yapılmıştır. Ardından silindir, prizma ve aşınma deneyi için küp kalıplara beton dökülerek numuneler elde edilmiştir. Numuneler üzerinde 7, 28 ve 90 günlük basınç, yarmada çekme, eğilme ve 28 ve 90 günlük aşınma deneyleri yapılmıştır. Kontrol numunesi referans alınarak çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre ÖYFC ile çimento yer değiştirme oranının %45'e kadar olumlu sonuç verdiği, %45'ten fazla yer değiştirme yapıldığında ise taşıma değerleri düşerken aşınma direncinin yeterli sonuçlar verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to obtain self-compacting concrete (SCC) by replacing cement and high-grade blast furnace slag (GGBS) and to investigate the mechanical properties of these concretes. Cement and blast furnace slag were replaced by 15%, 30%, 45%, 60%, 75% and 90% in the mixtures we prepared. 7 different mixtures were obtained with the reference sample obtained without using additional slag. Hyper fluidizing additive (HP), natural sand, crushed sand and crushed stone were used in SCCs. In the obtained concrete, spreading test (slump test) was performed as fresh concrete test. Then, concrete was poured into cube molds for cylinder, prism and wear test and samples were obtained. Samples were subjected to 7, 28 and 90 day compressive strength, tensile strength, bending and 28 and 90 day wear tests. The results were evaluated with reference to the control sample. According to the results, it was seen that the cement displacement rate with GGBS yielded positive results up to 45%, and when the displacement was carried out more than 45%, wear resistance decreased while carrying values decreased.