The importance of regionalism in political and economic development: A comparative study between ASEAN and SAARC
Bölgeselliğin siyasi ve ekonomik gelişimdeki önemi: ASEAN ve SAARC arasındaki karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 630283
  2. Yazar: GESTA FAUZIA NURBIANSYAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇEMREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesellik, ASEAN, SAARC, siyasi gelişme, ekonomik gelişme, Regionalism, ASEAN, SAARC, political development, economic development
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bölgesellik uygulaması ilginç bir şekilde sadece Batı ülkelerinde ortaya çıkmamıştır. Günümüzde, Güneydoğu Asya ve Güney Asya bölgelerinde olduğu gibi uzun kolonize bölgelerde meydana gelmiştir. Bu iki bölgedeki bölgesellik başlangıçta çoğu ülke mücadele ve sömürgecilikten kurtulduktan sonra ortaya çıktı. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ve Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), bölgesel entegrasyonu artırmak ve iki bölge için kalkınmayı artırmak için kritik unsurlar olarak kuruldu. Yakın zamana kadar, ASEAN ve SAARC tarafından formüle edilen çeşitli girişimler vardır, ancak maksimum bir başarı elde etmiyordur. Bu nedenle, bu çalışma öncelikle ASEAN ve SAARC arasındaki bölgelerdeki siyasi ve ekonomik gelişmenin iyileştirilmesine katkıları arasındaki karşılaştırmayı tanımlamaktadır. Ana konuyu analiz ederken, bu çalışmada iki bölgesel örgütün başarı ve başarısızlık düzeyini ölçmek için siyasi ve ekonomik kalkınma kavramları ve göstergeleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The practice of regionalism has interestingly had arisen not only in Western countries. Nowadays, it has occurred in lengthy colonized regions, such as in Southeast Asia and South Asian regions. Regionalism in those two regions has initially appeared after most countries had struggled and freed from colonialism. Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) and the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) were established as critical elements to proliferate regional integration and escalate development for the two respective regions. Until recently, there are various initiatives that have been formulated by ASEAN and SAARC, while it remains not to attain maximum achievement. Hence, this study primarily identifies the comparation between ASEAN and SAARC on their contribution to improving political and economic development in the regions. In analyzing the main topic, this study utilized political and economic development concepts and indicators to measure the level of achievements and failures of the two regional organizations.