Sağlık yönetimi bölümü öğrencilerinin bölümü seçmelerine etki eden faktörler (Üsküdar Üniversitesi örneği)
Factors affecting the selection of the department of health management students: Example of Üsküdar University
  1. Tez No: 630297
  2. Yazar: EMRE ALTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZELKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Hizmetleri, Sağlık Yönetimi, Sağlık Yönetimi Eğitimi, Üsküdar Üniversitesi, Health, Health Services, Health Management, Health Management Education, Üsküdar University
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan tanımlamaya göre sağlık,“sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil, bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan tam bir iyilik halidir.”İnsanlar hastalandıklarında iyileşebilmeleri, sağlıklı yaşayabilmeleri için sağlık ürün ve hizmetlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Modern tıp öncesi zamanlarda sağlık hizmetleri, komşuluk ilişkileri içerisinde hayır ve yardımlaşma şeklinde yapılıyordu. Günümüzde ise bu hizmetler sağlık sektöründe profesyonel şekilde verilmektedir. Ekonominin bir alt disiplini olarak düşünülen sağlık ekonomisinde sağlık hizmetlerinin sunumu için gereken kaynakların kıtlığı söz konusudur. Kıt kaynaklarla üretilecek olan sağlık hizmetlerinin maksimizasyonu toplum için büyük bir önem taşımaktadır. Bu maksimizasyon nicel ve nitel olarak gerçekleşmelidir. Bunun için ise sağlık hizmetlerinin optimal yönetimi gerekmektedir. Sağlık Hizmetleri Yönetimi kapsamında sağlık hizmetlerinin planlanması, örgütlenmesi, yöneltilmesi, koordinasyonu ve kontrolü yer almaktadır. Bütün bunların iyi bir şekilde yapılabilmesi için her şeyden önce iyi bir sağlık yöneticisine ihtiyaç vardır. İyi bir Sağlık Yöneticisi olabilmenin bazı koşulları vardır. İyi bir eğitim almış olmak, aldığı eğitimden ve seçtiği meslekten memnuniyet duymak, iş tatminini sağlamış olmak vb. de bu koşullar arasındadır. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencilerinin memnuniyet ve mezuniyet sonrası beklentilerini belirlemeye yönelik olarak yapılan anket çalışmasında öğrencilerin ağırlıklı olarak memnun oldukları görülmektedir. Bu çalışma sonuçları öğrencilerin, iyi bir sağlık yönetimi eğitiminin önemli ama istihdam için tek başına yeterli olmadığı düşüncesinde olduklarını da göstermektedir. Mezuniyet sonrası istihdam kaygısı ile üniversiteden eğitimi açık olarak istihdamı ise örtük olarak talep etmektedirler.
Özet (Çeviri)
According to the World Health Organization's definition, health is“not just the absence of illness and disability, but a state of complete well-being physically, spiritually and socially.”When people get sick, they need health products and services to help them recover and live healthily. In pre-modern medical Times, health services were made in the form of charity and charity within neighbourly relations. Today, these services are provided professionally in the health sector. In health economics, which is considered to be a sub-discipline of economics, there is a scarcity of resources needed for the provision of Health Services. The maximization of Health Services, which will be produced with scarce resources, is of great importance to society. This maximization must occur both quantitatively and qualitatively. For this, optimal management of Health Services is required. Health Services management includes Planning, Organization, directing, coordination and control of Health Services. In order for all this to be done in a good way, first of all, a good health manager is needed. There are certain conditions to be a good health manager. These conditions include having a good education, being satisfied with the education he received and the profession he chose, being satisfied with the job, etc. In the survey conducted to determine the satisfaction and post-graduation expectations of the students of the Department of Health Management of the Faculty of Health Sciences at Üsküdar University, it is observed that the students were mainly satisfied. The results of this study also show that students believe that a good health management education is important but not sufficient for employment alone. With the concern of employment after graduation, they implicitly demand employment from the university as an open education.