Sağlık yönetimi bölümü öğrencilerinin girişimcilik düzeylerinin motivasyonlarına etkisi (Gümüşhane ili örneği)
The impact of entrepreneurship level on the motivations of health management department students (Gümüşhane province example)
  1. Tez No: 906600
  2. Yazar: MELİKE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ULUTAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Motivasyon, Öğrenci, Sağlık yönetimi, Entrepreneurship, Motivation, Student, Health management
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencilerinin (n=200 kişi) girişimcilik düzeyleri ile motivasyonları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Kesitsel ve tanımlayıcı tipte olan çalışmanın evrenini, Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencileri oluşturmuş (n=200 kişi) ve evrenin tamamına ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri, araştırmacılar tarafından literatür incelenerek oluşturulan Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencilerinin Sosyo-Demografik özellikleri, girişimcilik düzeyleri ve motivasyon ölçümlerini değerlendirmeye yönelik sorulardan oluşan anket aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde frekans, ortalama, standart sapma, t-testi, Mann Whitney U testi, ANOVA, Kruskal Wallis ve korelasyon testleri kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan sağlık yönetimi öğrencilerinin yüksek girişimcilik düzeyinde ancak düşük motivasyon düzeyinde olduğu saptanmıştır. Bölümünü isteyerek seçen öğrencilerin Girişimcilik Ölçeği puanlarının bölümünü istemeyerek seçen öğrencilere göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek bulunmuştur. Girişimcilik dersini almak isteyen öğrencilerin girişimcilik ölçeği ve motivasyon ölçeği puanlarının girişimcilik dersini almak istemeyen öğrencilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin Girişimcilik Ölçeği puan ortalamaları artıkça Motivasyon Ölçeği puan ortalamaları artmaktadır. Bölümünü isteyerek seçmeyen öğrencilere yönelik bölüm öğretim elemanları tarafından bölüm tanıtımları ve sosyal organizasyonlar artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between the entrepreneurship levels and motivations of Gümüşhane University Health Management Department students (n = 200 people). The population of the study, which was cross-sectional and descriptive, consisted of students from the Department of Health Management (n = 200 people) and the entire population was reached. The data of the research were collected through a survey consisting of questions to evaluate the Socio-Demographic characteristics, entrepreneurship levels and motivation measurements of the students of the Department of Health Management, which was created by the researchers by reviewing the literature. Frequency, mean, standard deviation, t-test, Mann Whitney U test, ANOVA, Kruskal Wallis and correlation tests were used to analyze the data. It was determined that the health management students included in the research had a high level of entrepreneurship but a low level of motivation. The Entrepreneurship Scale scores of students who chose their department willingly were found to be statistically significantly higher than those of students who chose their department unwillingly. It was determined that the entrepreneurship scale and motivation scale scores of students who wanted to take the entrepreneurship course were higher than those of students who did not want to take the entrepreneurship course. As students' Entrepreneurship Scale average scores increase, their Motivation Scale average scores increase. Department promotions and social organizations should be increased by department faculty members for students who do not choose their department willingly.