Ardı ardına teslimli satış sözleşmesi
Consecutive sale contract
- Tez No: 630356
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA FADIL YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ardı ardına teslimli satış sözleşmesi, satış sözleşmesi, özel hukuk
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Ardı ardına teslimli satış sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmemekle birlikte bir satış sözleşmesi çeşidi olarak değerlendirilebilir. Bu sözleşmede satıcı, satış sözleşmesindeki malın teslim edimini belirli dönemlerle yerine getirmektedir. Çalışmada, ardı ardına teslimli satış sözleşmesinin kuruluşundan sona ermesine kadar bütün evreler ayrı ayrı değerlendirilmektedir. İlk bölümde ardı ardına teslimli satış sözleşmesinin tanımı, unsurları, hukuki niteliği ve benzer sözleşmelerden farkı belirlenmiştir. İkinci bölümde ardı ardına teslimli satış sözleşmesinin kurulması ile hüküm ve sonuçları kapsamlı bir şekilde ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise ardı ardına teslimli satış sözleşmesinin sona ermesi ve bu sona ermenin sözleşmeye etkisi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Consecutive sale contract can be regarded as a kind of a sales contract, though it is not regulated by the Turkish Code of Obligations. In this contract, the seller fulfills delivery of the goods arising from the sales contract in a certain period. In the study, all the stages from the establishment of the consecutive contract to the end are evaluated separately. In the first chapter subsequent attempts to determine the difference between the definition, elements, legal nature and similar contracts of consecutive sale contracts surrendered. In the second chapter the constitution of the consecutive sales contract delivered after the surplus and the provisions and results are handled in a comprehensive manner. In the third chapter the ending of the surplus consecutive sales contract and the effect of the ending on this contract are explained. Keywords : Consecutive sale contract, sale contract, private law