Âlem-i Nisvân gazetesi (1905-1907)
Âlem-i Nisvân newspaper (1905-1907)
- Tez No: 630359
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKARTÜRK KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Âlem-i Nisvân Gazetesi/ Dergisi, İsmail Gaspıralı, Kırım / Bahçesaray, Şefika Gaspıralı, Tercüman Gazetesi, Crimea / Bahçesaray, İsmail Gaspıralı, Şefika Gaspıralı, newspaper/ magazine Âlem-i Nisvân, newspaper Tercümân
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 620
Özet
Eldeki mevcut bilgilere göre Türk ve İslâm Âleminde yayımlanan ilk kadın gazetesi /dergisi olan Âlem-i Nisvân, İsmail Gaspıralı'nın imtiyaz sahipliği ve liseyi yeni bitirmiş kızı olan Şefika Gaspıralı idâresinde yayımlanmaya başlamıştır. Kırım/Bahçesaray'da yayın hayatına giren Âlem-i Nisvân Gazetesi/ Dergisi aynı zamanda Rusya Türklerinin ilk kadın dergisidir. İlk sayısı 1905 yılının sonlarına doğru çıkmış olan dergi 1906-1910 yılları arasında çeşitli aralıklarla yayımlanmıştır. 1911 yılında sadece 3 sayısı çıkan dergiyi Şefika Gaspıralı 1917'de tekrar çıkarmak istese de Ekim Devrimi yüzünden gerçekleştirememiştir. Bu çalışmada Âlem-i Nisvân Gazetesi'nin 1905 - 1907 yıllarına ait çeşitli sayıları incelenmiştir. Tezimiz altı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; 1.Giriş, 2.İnceleme, 3. Transkripsiyonlu Metin, 4.Sonuç, 5. Kaynaklar ve 6. Ekler'dir. Çalışmamızın ilk kısmı olan Giriş'te Kırım Tarihi ve Kırım Tatar Ses Özellikleri'nin ardından İsmail Gaspıralı, Şefika Gaspıralı, Tercüman Gazetesi ve Âlem-i Nisvân Gazetesi/Dergisi hakkında bilgilere yer verilmiştir. İkinci Bölümümüz olan İnceleme; Âlem-i Nisvân (1905-1907) Hakkında ve Yazılar olmak üzere iki alt başlıktan oluşmaktadır. Üçüncü bölümde Âlem-i Nisvân Gazetesi'nin 1905 - 1907 yıllarına ait sayılarının transkripsiyonlu metni yer almaktadır. Dördüncü bölümde çalışmamızın Sonuç kısmı yer almaktadır. Beşinci Bölümde, Kaynaklar yer almaktadır. Çalışmamızın Ekler kısmında; Dizin, Sözlük ve Tıpkıbasım yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
According to the available information Âlem-i Nisvân, the first women's newspaper / magazine published in the Turkish and Islamic World began to be published under the leadership of İsmail Gaspıralı, Şefika Gaspıralı, the daughter of İsmail Gaspıralı. Entering its publication life in Crimea / Bahçesaray, Âlem-i Nisvân Newspaper/Magazine is also the first women's magazine of the Russian Turks. The magazine, the first issue of which was published in late 1905, was published at various intervals between 1906 1910. In 1911, only 3 issues in the period of 1917 Sefika Gaspirali wanted to re-publish the magazine, but could not realize for the October Revolution. In this study, various issues of Âlem-i Nisvân Newspaper from 1905 to 1907 were examined. Our thesis consists of six chapters. These sections are; 1. Introduction, 2. Review, 3.Transcription Text, 4.Result, 5.References and 6.Annexes. After the Crimean History and Crimean Tatar Voice Properties in the first part of our study, information about İsmail Gaspıralı, Şefika Gaspıralı, Tercuman Newspaper and Âlem-i Nisvân Newspaper/ Magazine are included. Our second part, Review; Âlem-i Nisvân (1905-1907) consists of two subtitles and Articles. In the third part, the transcriptional text of the issues of the Journal of the Âlem-i Nisvân from 1905 to 1907 is given. In the fourth part, the Conclusion part of our study is included. In the Fifth Chapter, References are included. In the Annexes of our study; Directory, Dictionary and Facsimile are included.