Affetmemenin yordayıcıları olarak çocukluk çağı travmaları ve bilişsel duygu düzenlemenin incelenmesi
Investigation of childhood traumas and cognitive emotion regulation as the predictors of unforgiveness
  1. Tez No: 630360
  2. Yazar: UĞUR YİĞİT KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHU ARICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Affetmeme, çocukluk çağı travmaları, duygu düzenleme, Unforgiveness, childhood trauma, emotion regulation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı çocukluk çağı travmaları ve bilişsel duygu düzenlemenin, affetmeme üzerindeki yordama güçlerini belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim öğretim yılında Pamukkale Üniversitesi'nde yedi farklı fakülte ve yüksekokulda öğrenim görmekte olan 351 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Çocukluk Çağı Travma Ölçeği Kısa Versiyonu, Affetmeme Ölçeği, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde; SPSS 25.0 paket programından yararlanılmış ve verilerin analizinde korelasyon analizi, t-tesi analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre affetmeme cinsiyete, algılanan travma yaşantısına ve algılanan travmanın kaynağına göre farklılaşmamakta, çocukluk çağı travmaları ve uyumlu duygu düzenleme stratejileri algılanan travmanın kaynağına göre farklılaşmaktadır. Affetmeme ile çocukluk çağı travmaları ve uyumsuz duygu düzenleme stratejileri arasında olumlu yönde anlamlı bir ilişki varken, çocukluk çağı travmaları ile uyumlu duygu düzenleme stratejileri arasında olumsuz yönde anlamlı bir ilişki, uyumsuz duygu düzenleme stratejileri arasında ise olumlu yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Affetmeme ile uyumlu duygu düzenleme stratejileri arasında, uyumlu duygu düzenleme stratejileri ile uyumsuz duygu düzenleme stratejileri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Çocukluk çağı travmaları ve uyumsuz duygu düzenleme stratejileri alt boyutları ile beraber affetmemeye ilişkin varyansın yaklaşık %13'ünü açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the predictive powers of childhood trauma and cognitive emotion regulation on unforgiveness. The participants of the study consisted of 351 students studying at Pamukkale University at seven different faculties and colleges during the academic year of 2019-2020. Childhood Trauma Scale Short Version, Transgression-Related Interpersonal Motivations Inventory (TRIM-18), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire and Personal Information Form developed by the researcher were utilized for data collection. For analysis of the data; SPSS 25.0 package program were used and correlation analysis, t-test analysis and multiple linear regression were used. Results show that, unforgiveness does not differ according to gender, perceived trauma experience and source of perceived trauma, childhood traumas and adaptive emotion regulation strategies differ according to the source of perceived trauma. Positive correlations were found between unforgiveness and childhood traumas, maladaptive emotion regulation strategies. Similarly, a positive correlation was found between childhood traumas and maladaptive emotion regulation strategies. Negative correlation was found between childhood traumas and adaptive emotion regulation strategies. There was no significant relationship between unforgiveness and emotion regulation strategies, similarly adaptive emotion regulation strategies and maladaptive emotion regulation strategies. Sub-dimensions of childhood traumas and maladaptive emotion regulation strategies explained about 13% of the variance in unforgiveness.