Üniversite öğrencilerinin benlik ayrımlaşması ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide affetmenin aracı rolü
The mediating role of forgiveness in the relationship between differentiation of self and psychological well-being of university students
  1. Tez No: 920193
  2. Yazar: BÜŞRA UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORKİDE BAKALIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Ayrımlaşması, Affetme, Psikolojik İyi Oluş, Üniversite öğrencileri, Differentiation of self, Forgiveness, Psychological Well-Being, University Students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Üniversite Öğrencilerinin Benlik Ayrımlaşması İle Psikolojik İyi Oluş Arasındaki İlişkide Affetmenin Aracı Rolü Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin benlik ayrımlaşması ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide affetmenin aracılık rolünün incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi toplam 587 (403 kadın ve 184 erkek) üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu; Benlik Ayrımlaşması Ölçeği, Heartland Affetme Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği'nin Türkçe uyarlama formları ile elde edilen veriler kullanılmıştır. Araştırmadan değişkenlere ait betimsel istatistikler belirlenmiş, değişkenler arası ilişkiler Pearson Çarpım Momentler Korelasyon analizi ile incelenmiştir. Sonrasında benlik ayrımlaşması ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide affetmenin aracı rolünü test etmek için Hayes (2018)'in 4. Modeli SPSS PROCESS Macro kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları üniversite öğrencilerinin benlik ayrımlaşması, affetme ve psikolojik iyi oluş arasında anlamlı ve olumlu yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, benlik ayrımlaşması ve affetmenin psikolojik iyi oluşun anlamlı yordayıcıları olduğu saptanmıştır. Buna ilaveten, affetmenin benlik ayrımlaşması ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide aracı role sahip olduğu belirlenmiştir. Son olarak bu çalışmanın bulguları alanyazın kapsamında tartışılmış ve gelecekte yapılacak olan araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Mediating Role Of Forgiveness In The Relationship Between Differentiation Of Self And Psychological Well-Being Of University Students The purpose of this study is to examine the mediating role of forgiveness in the relationship between the differentiation of self and the psychological well-being of university students. The sample of the study consists of a total of 587 university students (403 female and 184 male). The research data were obtained using the Personal Information Form created by the researcher; and The Turkish adaptation forms of the Differentiation of Self Scale, the Heartland Forgiveness Scale, and the Psychological Well-being Scale. Descriptive statistics of variables from the research were determined, data between variables are known with Pearson Collision Moment Correlation analysis. Then, Hayes (2018) 4. Model SPSS PROCESS Macro was analyzed to test the mediating role of forgiveness in the relationship between differentiationof self and psychological well-being. In the research results, significant and positive rates were provided between universities' differentiation of self, forgiveness and psychological well-being. In addition, differentiation of self and forgiveness are significant predictors of psychological well-being. In addition, it was determined that forgiveness has a mediating role in the relationship between differentiation of self and psychological well-being. The research results showed that there are positive and significant relationships between differentiation of self, forgiveness, and psychological well-being of university students. In addition, it has been determined that forgiveness has a mediating role in the relationship between differentiation of self and the psychological well-being. Finally, the findings of this study were discussed within the scope of the literature and suggestions for future studies were presented.