Effect of social network sites on romantic relationships
Sosyal ağların romantik ilişkiler üzerine etkisi
  1. Tez No: 630378
  2. Yazar: BURAK EMRE GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal ağlar, romantik ilişkiler, ilişki sosyal karşılaştırma eğilimleri, yatırım modeli, yetiştirme kuramı, Social network sites, romantic relationships, relationship social comparison tendencies, investment model, cultivation theory
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
İnternetin geniş kapsama alanı ve mobil cihazların popülerliği iletişim alışkanlıklarımızı büyük ölçüde değiştirdi. Popülerlikleri ve milyonlarca kullanıcısı nedeniyle sosyal ağlar, romantik olanlar da dahil olmak üzere kişiler arası ilişkilerimizde önemli bir yere sahipler. Bu tez, ilişkisel ve bireysel faktörler bağlamında sosyal ağların romantik ilişkiler üzerindeki rolünü incelemektedir. Bu çalışmada, sosyal etkileşimlerde, özellikle romantik olanlarda sosyal ağların rolünü anlamak için nitel bir pilot çalışma kullanılmıştır. Ayrıca, başkalarının ilişkisel gönderilerinin izleyiciler üzerindeki rolünü değerlendirmek için deneysel bir çalışma da kullanılmıştır. Spesifik olarak, başkalarının sosyal ağlar üzerindeki gönderilerine dayanan ilişkiler arası karşılaştırmalar ve bunun ilişki memnuniyeti üzerindeki olası etkisi analiz edilmiştir. Buna ek olarak, ilişkiler arası karşılaştırma yapma eğilimini etkileyen olası diğer faktörler; yetişkin bağlanma yönelimi, ilişki memnuniyeti, ilişki yatırımı, seçeneklerin niteliğinin değerlendirilmesi ve 5 faktörlü kişilik özellikleri de çalışma içerisinde araştırılmıştır. Çalışma 1'in sonuçlarına göre, sosyal ağların romantik ilişkilerimizi deneyimleme biçimimizde önemli bir rolü vardır ve bazı bireylerin romantik ilişkilerini değerlendirmeleri için bir referans noktası olarak kendilerine yer bulmaktadırlar. Bununla birlikte, Çalışma 2 ilişkisel paylaşımlara maruz kalmanın ilişkiler arası karşılaştırma yapma eğilimi veya ilişki memnuniyeti üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığını açıkça göstermiştir. Buna ek olarak, sonuçlara göre, endişeli ve kaçınan bağlanma stilleri, duygusal denge/nevrotisizm ve romantik ilişkilere yapılan yatırımların ilişkiler arası karşılaştırma yapma eğilimini olumlu yönde etkilemektedir. Öte yandan, ilişki memnuniyeti ve deneyime açıklık, ilişkiler arası karşılaştırma yapma eğilimleri üzerinde olumsuz yönde bir etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Wide covering zone of internet and popularity of mobile devices have changed our communication habits extensively. From personal blogs to social network sites (SNS), new communication channel systems are at the core of many interpersonal relationships (Walther, 2011). Investigators are also showing an increased interest in online interpersonal communication dynamics (Derks, Fischer, & Bos, 2008). Due to their popularity and millions of users, Social Network Sites (SNS) are at the core of these online relationships including romantic ones. This thesis examines the emerging role of SNS on romantic relationships in the context of relational and individual factors. The present study used a qualitative pilot study to understand the role of SNS in social interactions especially romantic ones. Moreover, an experimental design was also used to evaluate role of relational posts of others on viewers. Specifically, relationship social comparison (RSC) based on posts of others on SNS and its possible effect on relationship satisfaction were analyzed. In addition to that, possible other factors that affect the tendency of making RSC were investigated namely, adult attachment orientation, relationship satisfaction, investment, quality of alternatives and Big 5 personality traits. According to results of Study 1, SNS seem to have an important role in the way we experience our romantic relationships, and it is a reference point for some individuals to evaluate their romantic relationships. However, Study 2 clearly showed that there is no significant effect of exposure to relational posts on RSC or relationship satisfaction. In addition, according to results, anxious and avoidant attachment styles, neuroticism and investments in romantic relationships were positively predicting the tendency to make RSC. On the other hand, relationship satisfaction and openness to experience have a significant negative prediction on RSC tendencies.