The interplay between marketing mix, brand equtiy, repurchase intention and consumer confusion within the air conditioning market
İklimlendirme pazarında pazarlama karması, marka değeri, yeniden satın alma niyeti ve tüketici karmaşasının etkileşimi
- Tez No: 630379
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI KUŞÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama Karması, Marka Değeri, Tüketici Karmaşası, Yeniden Satın Alma, Marketing Mix, Brand Equity, Consumer Confusion, Repurchase Intention
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, klima cihazlarını satın alırken tüketicilerin marka değeri algıları, kafa karışıklığı ve geri alım niyetleri hakkında bir anlayış sağlamaktır. Son yıllarda, işletmeler tüketiciler için değer yaratmak için büyük çabalar sarf etmektedir. Bununla birlikte, tüketici talepleri ve ihtiyaçları hızla değişmekte, bunun sonucunda şirketler yeni talepleri karşılamada yetersiz kalmaktadır. Bu bağlamda, bu tezin amacı, pazarlama karması unsurlarını ve tüketiciye dayalı marka değerini oluşturan boyutları incelemek ve bunların klima müşterilerinin tüketici kamaşası düzeyleri ve geri alım niyetleri üzerindeki etkilerini test etmektir. Bu konuları analiz ederken, araştırma tüketici karmaşasını önemli bir faktör olarak ele alır ve satın alma davranışlarında oynadığı rolü anlamayı amaçlar. Bu amaçlarla, 313 klima kullanıcısı için anket yapılmıştır. Anket yoluyla elde edilen verilerin iç tutarlılığı faktör, güvenilirlik ve regresyon analizleri ile test edilmiştir. Sonuçlar, algılanan kalite ve marka değerinin güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu ve marka değerinin, klima müşterilerinin geri alım niyetlerini olumlu yönde etkilediğini gösterirken tüketici karmaşasının marka değeri ve geri alım niyeti arasındaki ilişkiye belirgin bir etkisi olmadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to provide an understanding on consumers' brand equity perceptions and repurchase intentions whilst buying air conditioning devices, a market that causes significant amount of confusion. In recent years, businesses have made a lot of effort to create value for consumers; however, consumer demands and needs change rapidly, as a result companies are inadequate in making up with the new demands. In this context, the objective of this thesis is to examine marketing mix elements and the dimensions that make up consumer-based brand equity and to test their effects on AC customers' repurchase intentions. Whilst analyzing those issues, the study further takes consumer confusion as an important factor in this context into consideration and aims to understand its role. With these aims, a survey was conducted for 313 air conditioner users, and the internal consistency of the data obtained through the questionnaire is tested via factor, reliability and regression analyses. The results show that perceived quality and brand equity is strongly related, and brand equity positively affects air conditioner customers' repurchase intentions while consumer confusion does not have a significant effect on the relation between brand equity and repurchase intentions of those customers.