Ortaokul 5. sınıf ders kitaplarında kullanılan görsellerin bu yaş gurubu (9-11) öğrencilerin eğitimine katkısı ve gelişim düzeyine uygunluğunun incelenmesi (Sivas ili örneği)
Investigation of the contribution of visuals used in 5th grade textbooks to the education of students of this age group (9-11) and their level of development, case of Sivas province
  1. Tez No: 630436
  2. Yazar: SELDA ÖNAL KARATAŞTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KANİ ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik, Grafik Tasarım, Ders Kitabı, Sanatsal Gelişim, Graphics, Graphic Design, Textbook, Artistic Development
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Eğitim-öğretimin önemli bir parçası olan ders kitaplarında yer alan görsellerin amacına uygun olarak tasarlanmış veya seçilmiş olması gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında mevcut 5. sınıf ders kitaplarındaki görsellerin, ilköğretimin amaçları çerçevesinde analizine gereksinim duyulmaktadır. Bu tez çalışmasında 9-11 yaş öğrencilerin ders kitaplarındaki görsellerin öğrencilerin eğitimine katkısı ve gelişim düzeylerine uygunluğunun incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelindedir ve veri toplama aracı olarak da görüş anketi kullanılmıştır. Anket, 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında, Sivas İli merkez ve ilçesinde bulunan, random seçilen dokuz ortaokulun toplam 358 beşinci sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Anket soruları beşinci sınıf Matematik, Fen Bilimleri, Türkçe ve Sosyal Bilgiler ders kitaplarını kapsamaktadır. Sorular tüm öğrencilere anlayacakları şekilde açıklayarak da yöneltilmeye çalışılmıştır. Elde edilen nicel veriler, frekans ve yüzde değerlerine göre analiz edilmiş ve ders kitaplarındaki görsellerin incelenmesi ile de kullanılan görsellerin; konuları açıklayıcı, dikkat çekici olması ve görüntü kalitesi açısından eksikliklerinin olduğu sonucuna varılmıştır. Bu doğrultuda ders kitaplarındaki görsellerin konusunda uzman kişilerce, öğrencilerin gelişimine uygun, öğrenmeyi destekleyecek, nitelikli ve içeriğe uygun olarak oluşturulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The visuals in the textbooks, which are an important part of education, should be designed or selected in accordance with the purpose. From this point of view, it is necessary to analyze the visuals in the current 5th grade textbooks within the framework of the objectives of primary education. In this thesis, it is aimed to examine contribution of visual in textbooks of 9-11 years old students to the education and their suitability to the students' development levels. This research is an example of screening model, which is one of the quantitative research methods, and a survey is used as a data collection tool. The participants of the survey were randomly selected 358 fifth-grade students in Sivas province and its districts. Survey questions cover fifth-grade textbooks of Mathematics, Science, Turkish and Social Studies. The questions were explained in a way that the students can understand. The quantitative data obtained were analyzed according to frequency and percentage values and by examining the visual in the textbooks, it was found that the visuals are insufficient in terms of explaining the topics, drawing attention and image quality. Accordingly, it was suggested that the visuals in the textbooks should be created by the experts in the field in a way that they are proper for students' development, supportive for learning, qualified and suitable for content.