Lojistik süreçlerindeki iyileştirmelerin MRO performansı üzerine etkisi; THY Teknik A.Ş. örneği
The impact of improvements in logistics process on MRO performance; Case of Turkish Technic
- Tez No: 630454
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SEZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Havacılık Lojistiği, MRO, Komponent Bakım Performansı, Aviation Logistics, MRO, Component Maintenance Performance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Havacılık endüstrisinde uçak komponentlerinin Bakım (Maintenance), Onarım (Repair) ve Revizyon (Overhaul) (MRO) hizmetleri önemli bir süreç olmakla birlikte maliyetlerin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Bir uçağın ortalama 25-30 yıldan fazla ömre sahip dayanıklı bir yapıda olduğu gerçeği ve ilerleyen yıllarda ağır bakım gelirlerinin yerini komponent bakım hizmetlerinin alacağı öngörüsü ile bu büyük pastadan pay alabilmek ve sektördeki konumunu güçlendirmek için tercih edilebilir bir MRO olmak önemlidir. Bu güvenirlilik ve kalite standartlarını yakalamak için servis hizmetlerinin en iyi şekilde müşteriye sağlanıyor olması gerekmektedir. Bunu sağlamak için de TAT (Turnaround Time) ve uygun fiyat teklifi müşterilerin ana karar yöneliminde en büyük etkendir. Bu araştırmada havacılıkta özellikle MRO servisini desteklemek için lojistik uygulamalarına ve bu süreçlerdeki iyileştirmelerden elde edilecek kazanımlara odaklanılmıştır. Önerilen iyileştirmelerin hayata geçirilmesinde yardımcı kaynaklar ve ara yüzler kullanılarak süreçler geliştirilecektir. Havacılık endüstrisinde hizmet sektörünün temel unsuru olarak MRO kavramı ve MRO hizmetlerinin genel süreçleri tanımlanacaktır. Bu aşamalarda eksiklikler ortaya konularak çözüm yolları belirlenecektir. Lojistiğin MRO üzerindeki etkisi incelenecek ve ilgili birimler üzerindeki modellemeleri yapılacak ve bu kapsamda hangi alanlarda ne kadar zaman ve iş kayıpları oluştuğunu tespit etmek için Pareto, Kök-Neden analizleri ve türevleri ile saptanacaktır. Analiz sonuçlarına göre önemli alanlara odaklanılarak, gerekli iyileştirme çalışmaları daha efektif bir şekilde uygulanacaktır. MRO tarafından hizmet sunulan bir müşteri komponentinin şirketteki yaşam döngüsü ele alınacak ve hizmetin müşteriye teslimiyle son bulacak bu döngünün nasıl verimli ve daha etkin bir yapıya kavuşturulacağı değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Maintenance, Repair, and Overhaul (MRO) services of aircraft components are important processes in the aviation industry, but they constitute a large part of the costs. It is important to be a preferable MRO to get a share of the cake and strengthen position in the sector with the fact that an aircraft has a life span of more than 25-30 years and has a durable structure and prediction that component maintenance services will replace heavy maintenance revenues in the following years. To meet these reliability and quality standards, service should be provided to the customer in the best possible way. To achieve this, TAT (Turnaround Time) and reasonable price offer are the biggest factors in the main decision orientation of the customers. This research will focus on logistics applications and gains from improvements in these processes to support MRO service in aviation. Processes will be developed by using auxiliary resources and interfaces in implementing the proposed improvements. In the aviation industry, the concept of MRO and the general processes of MRO services will be defined as the main element of the service sector. At these stages, deficiencies will be revealed and solutions will be determined. The effect of logistics on MRO will be examined and modeled on the relevant units and in this scope, how much time and job losses occur in which areas will be determined by Pareto, Root-Cause analyses, and derivatives. According to the results of the analysis, the necessary improvement studies will be implemented more effectively by focusing on important areas. The life cycle of the customer components served by MRO will be discussed and how this cycle, which will end with the delivery of the service to the customers, will be evaluated in an efficient and more effective manner.