Resmi ve özel okulların kurum kültürü bakımından karşılaştırılması
Comparison of public and private schools by institutions culture
- Tez No: 630474
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL KAYIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kurum Kültürü, Özel Okul, Resmi Okul, Antalya, Organisational Culture, Private School, Public School, Antalya
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
İçinde birey bulunan her kurum bir kültüre sahip olduğu gibi, okulların da kendilerine has kültürleri vardır. Bireylerin içinde yer aldığı kurumu benimsemesi ve içinde yer aldıkları kurumun vizyonuna, misyonuna bağlılık duymasıyla; kurumların ilerlemesi, hedeflerine ulaşması arasındaki ilişki şüphesizdir. Eğitim sisteminin en önemli ve etken parçası olan okulların sahip olduğu kurum kültürü kendisini, çalışanlarını etkilediği gibi bir üst sistem olan toplumu da etkilemektedir. Okulun en önemli ve en açık özelliği, üzerinde çalıştığı hammaddenin toplumdan gelen ve topluma giden insan olmasıdır. Bu nedenle, okullarda kurum kültürü daha çok önem kazanmaktadır. Hal böyleyken ülkemizin en önemli kurumlarından olan resmi ve özel okullarda kurum kültürünün tespit edilmesi ve bu okulların birbirleriyle karşılaştırılması, içinde bulunduğumuz durumun aydınlatılması bakımından önemlidir. Bu anlamda bu araştırmada resmi ve özel okullarda kurum kültürünün betimlenerek karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma verileri, örgüt kültürünün boyutlarını içeren görüşme sorularının katılımcılarla yüz yüze görüşülerek sorulması ve cevaplandırılmasıyla elde edilmiştir. Bunun için kullanılan veri toplama aracı yapılandırılmış görüşme formundan oluşmaktadır. Araştırmada kullanılan görüşme formu Cooke ve Rousseau'nun geliştirdiği“örgüt kültürü envanteri”nden yararlanılarak hazırlanmıştır. Araştırmada Antalya İlinde bulunan bazı resmi ve özel okullarda çalışan 24 öğretmen ve 6 yönetici ile görüşme yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, en büyük problemi resmî okullardaki öğretmenlere nazaran iş garantisi ve meslek yasası olmayan özel okul öğretmenlerinin içerisinde bulunduğu belirsizlik okul kültürünü içselleştirme noktasında en büyük engeli teşkil etmektedir. Bununla beraber resmî okullarda da özel okullara nazaran okul kültürünü oluşturmada önemli eksiklikleri söz konusudur. Bu araştırma ile resmi ve özel okullarda çalışan yönetici ve öğretmenlerin kurum kültürü algılarına göre elde ettiğimiz bulgularda ortaya çıkan farklılıklarla resmi ve özel okullarda kurum kültürünün betimlenmesi sayesinde, okulların genel amaçları ve okullarda görev yapan personelin gereksinimleriyle karşılaştırılmasının yararlı olacağı ve okul yönetimi alanındaki uygulamalara da katkı sağlayacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Every institution with an individual has a culture. In this context, schools also have their own cultures. There is an undoubted relationship between individuals' adoption of the institution they work at and their commitment to the vision and mission of the institution and the progress and achievement of the institutions. The institutional culture, which is the most important and active part of the education system, affects the institution and its employees, as well as the society, which is an upper system. The most important and prominent feature of a school is that the raw material it works on is the people coming from and going to the society. Therefore, institutional culture becomes even more more important in schools. In this case, it is significant to determine the corporate culture in public and private schools, which are among the most important institutions of our country, and to compare these schools with each other, in order to clarify the situation we are in. In this sense, this study aims to describe the institutional culture in public and private schools and make a comparison between them. Interview technique was used in the research. The research data were obtained as a result of catechetic interview questions, which include the dimensions of the organizational culture, face to face with the related participants. The data collection tool utilized for this study consists of a structured interview form. The interview form used here was prepared by using the“organizational culture inventory”developed by Cooke and Rousseau. In the research, 24 teachers and 6 administrators working in some public and private schools in Antalya were interviewed. According to the results of the research, the major problem of private school teachers is that there is no job guarantee and occupational law compared to teachers in official schools, and therefore the uncertainty they live with. So, this poses the biggest obstacle to the internalization of school culture. Nonetheless, there are significant deficiencies in the establishment of school culture in public schools compared to private schools. As a result of this research, differences were determined in the findings we obtained according to the corporate culture perceptions of administrators and teachers working in public and private schools. Based on these differences, it is thought that it would be beneficial to compare the general goals of the schools with the needs of the staff working in the schools and to contribute to the applications in the field of school management, by describing the institutional culture in the public and private schools.