19-25 yaş aralığındaki mimarlık bölümü öğrencilerinin bilgisayar ekranı karşısında geçirdikleri zamanın bel ağrısına etkisi
The effect of the students of the architecture department between 19-25 years to the low pai̇n of the time when they have been on the computer screen
  1. Tez No: 630510
  2. Yazar: SAMANEH KHORASANISHIREHJINI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bel Ağrısı, Cornell Anketi, Mimarlık Bölümü, Low Back Pain, Cornell Questionnaire, Department Of Architectur
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: 19-25 yaş aralığındaki mimarlık bölümü öğrencilerinin bilgisayar ekranı karşısında geçirdikleri zamanının ile bel ağrısı arasındaki etkileşim. Gereç ve yöntemler: Veriler iki ana kısımdan oluşan anket formu ile toplandı. Anketler gönüllü mimarlık bölümü okuyan üniversite öğrencileri tarafından dolduruldu. Çalışmaya 19-25 yaş aralığındaki mimarlık bölümlerinde okuyan lisans eğitim yılı ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf olan 150 öğrenci rastgele örneklem yöntemi ile dahil edildi. Öğrencilerin cinsiyet, boy, vücut ağırlığı, vücut kütle indeksi, günlük masa ve bilgisayar başında kalma süreleri 4 saat altı veya 4 saat ve üstü, lisans eğitim yılı (ikinci, üçüncü, dördüncü sınıf), fiziksel aktivite, egzersiz ve sigara alışkanlıkları kaydedildi. Kas iskelet rahatsızlığını değerlendirmek için orijinal adı Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire (CMDQ) olan anketin Türkçe versiyonu kullanıldı. Yaş ortalaması 22, 13'dür. Deneklerin 73 (yüzde 48,7)'si erkek, 77 (yüzde 51,3)'ü kadındı. T-CMDQ anketi ağrı, sızı ya da rahatsızlığın son bir haftalık süre içinde 11 farklı vücut bölgesindeki (boyun, omuz, sırt, üst kol, bel, ön kol, el bileği, kalça, üst bacak, diz ve alt bacak) sıklığını, bu durumun şiddetini ve iş yapabilme kapasitesi değerlendirmeye alındı. Ağrı sıklığı, şiddeti ve işin engellenmesine verilen cevaplara göre puanları hesaplandı. Anket sonuçlarına göre mimarlık bölümü öğrencilerinde bilgisayar ekranı karşısında geçirdikleri zamanın kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına neden olduğunu ve bu durum en çok sırt, bel, boyun ve sağ omuz bölgelerini sırasıyla; (yüzde 90), (yüzde 60), (yüzde 50) ve (yüzde 40) oranında etkilendiğini görüldü. Çalışmamızın sonucunda kadın cinsiyetin sağ omuz ve belde erkeklere göre daha çok ağrı olduğu sonuçlandı.4 saat üstü masa ve bilgisayar başında zaman geçiren öğrencilerin sağ-sol alt bacak bölgelerinde daha fazla ağrı olduğu saplandı. Düzenli fiziksel aktivite ve spor yapan öğrencilerde bel ve kalça bölgelerinde fiziksel aktivite ve spor yapmayan öğrencilere göre daha çok ağrı olduğu görülmüştür. Yaş ile sol taraf ön kol, sağ taraf el bileği arasında anlamlı pozitif korelasyon gözlenmiştir. Ayrıca vücut kitle indeksi ile omuz sol taraf, diz sol taraf, sağ- sol taraf alt bacak arasında anlamlı pozitif korelasyon gözükmüştür. Kronik hastalığı olan bireylerde risk olduğu ve sağ-sol omuzlarda ağrı olduğu saplanmıştır. Sigara kullanım ve lisans eğitim yılının risk yaratmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: The interaction between the time spent by the students of the architecture department in the 19-25 age group and their low back pain. Materials and methods: Data were collected by a questionnaire consisting of two main parts. The surveys were completed by university students studying architecture. 150 students who were in the second, third and fourth year of undergraduate education in the architecture department of 19-25 years of age were included in the study with random sampling method. Students' gender, height, body weight, body mass index, daily table and computer stay time was less than 4 hours or 4 hours and above, undergraduate education year (second, third, fourth), physical activity, exercise and smoking habits were recorded. The Turkish version of the original Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire (CMDQ) was used to assess musculoskeletal disorders. The mean age was 22.13. Of the subjects, 73 (48.7 percent) were male and 77 (51.3 percent) were female. The T-CMDQ questionnaire presents the frequency of pain, pain or discomfort in 11 different body regions (neck, shoulder, back, upper arm, waist, forearm, wrist, hip, upper leg, knee and lower leg) over the last week. the severity of the situation and the capacity to do business were evaluated. The scores were calculated according to pain frequency, severity and response to the job. According to the results of the survey, students in the department of architecture in the face of the computer screen to cause musculoskeletal disorders and the most common cause of back, waist, neck and right shoulder regions respectively; (90 percent), (60 percent), (50 percent) and (40 percent) were affected. As a result of our study, the female gender was more pain than the right shoulder and waist men.4 The students who spent more than 4 hours on the desk and on the computer had more pain in the right-left lower leg regions. It was observed that the students who had regular physical activity and sports had more pain than the students who didn't do physical activity and sports in waist and hip regions. There was a significant positive correlation between age and left side forearm and right hand wrist. In addition, there was a significant positive correlation between BMI and left side of the shoulder, knee left side, and right-left lower leg. People with chronic disease were at risk and had pain in the right-left shoulders. It was seen that smoking and undergraduate education did not pose a risk.