Yabancı öğrencilerin Türkçe söz varlığının geliştirilmesinde şarkıların kullanımı
Use of song in developing Turkish vocabulary of foreign students
  1. Tez No: 630543
  2. Yazar: MERVE NUR MADEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sözcük Bilgisi, Şarkılar, Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, Vocabulary, Songs, Teaching Turkish as a Foreign Language
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı; Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde şarkı kullanımının öğrencinin akademik başarısına ve söz varlığını geliştirmedeki etkisini saptamaktır. Araştırmanın verilerini oluşturan uygulama, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezinde öğrenim gören yabancı uyruklu 36 kişilik bir çalışma grubuna uygulanmıştır. Araştırmanın veri toplama sürecinde, araştırmacı tarafından uzman görüşleri de dikkate alınarak seçilmiş iki Türkçe şarkıya yönelik boşluk doldurma, bulmaca ve kelime listesi oluşturmadan oluşan beş etkinlik tasarlanmıştır. Çalışma grubu homojen bir şekilde kontrol ve deney grubu olarak ikiye ayrılmış, tasarlanan etkinliklerde yer alan sözcükler kontrol grubuna düz anlatım yoluyla; deney grubuna ise şarkılar eşliğinde öğretilmeye çalışılmıştır. Etkinliklerin bitiminde deney grubuna uygulamayı faydalı bulup bulmadıklarına yönelik bir soru yöneltilmiş ve öğrencilerin bu soruya verdikleri yanıtlar ışığında araştırmaya ilişkin değerlendirme yapılmıştır. Karma araştırma yönteminin kullanıldığı araştırmada, araştırmanın nicel verileri karşılaştırmalı eşitlenmiş gruplar son test modeli ile; nitel verileri ise yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile ortaya konmuştur. Elde edilen nicel veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 22.0 paket programı aracılığıyla bağımlı örneklemler için t-testi ile betimlenmiş; nitel veriler ise içerik analizi yöntemi ile yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde şarkı kullanımın, öğrencilerin söz varlığını geliştirdiği ve bunun yanı sıra araştırmanın örneklemini oluşturan öğrencilerin yabancı dil öğretiminde şarkı kullanımını faydalı bulduğu ve Türk müziğine olan ilgilerinin arttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; to determine the effect of the use of songs in the teaching of Turkish as a foreign language on the academic success of the student and improving vocabulary. The study, which constitutes the data of the research, was applied to a sample group of 36 students, who are studying at Tokat Gaziosmanpaşa University Turkish Teaching Application and Research Center. In the data collection process of the research, five activities were formed, which consisted of creating a space filling, puzzle and word list for two Turkish songs selected by the researcher, taking into account the expert opinions. The sample group was homogeneously divided into two groups as control and experimental group. The vocabularies in the designed activities were given to the control group through plain expression; The experiment group was tried to be taught with songs. At the end of the activities, a question was asked whether they found the application useful for the experimental group and the research was evaluated in the light of the students' answers to this question. In the research, which the mixed research method was used, the quantitative data of the research were compared with the equated groups posttest model; qualitative data were presented by semi-structured interview technique. The quantitative data obtained were described with the t-test for dependent samples via the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 22.0 package program; qualitative data were interpreted by content analysis method. As a result of the research, it has been concluded that the use of songs in teaching Turkish as a foreign language improves the vocabulary of the students and besides, the students who make up the sample of the research find the use of songs in foreign language teaching and their interest in Turkish music increases.