Anadolu lisesi ve anadolu mesleki teknik anadolu lisesi öğrencilerinin iş sağlığı ve güvenliği farkındalığı : Güngören örneği
Occupational health and safety awareness of students studying in anatolian high school and vocational technical anatolian high school: Güngören example
  1. Tez No: 630654
  2. Yazar: HÜSEYİN ENİS KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE ENSARİ ÖZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: îş Sağlığı ve GUvenligi Editimi, îş Güvenlimi D냐rumsal Farkındalı^ı, Anadolu Meslek Liseleri, Anadolu Liseleri farkindalik, Occupational Health and Safety Training, Occupational Safety Situational Awareness, Anatolian Vocation High Schools, Anatolian High Schools
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
6331 Sayılı îş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu? sadece işyerleri igin değil okullar igin de yeni hükümler igermektedir. işveren Sifatıyla okul müdürleri, çalışan ve hizmet veren sıfa tıy la 。® *etmenler kanun ve yönetmeliklerindeki hususları uygulamakla yükümlüdür. Okul yOnetimi, okul binasi igerisinde, okulla ilgili faaliyetlerin yapıldığı yerlerde v e 。frencilerin okula ulaşımları esnasmda 이 냐 §abilecek her ttirlti tehlike, yaralanma ve risklerden 。grencilerini korumak ve güvenliklerini saklamakla sorumludur. Ara§tırmanm amaci eğitimlerinin bir pargasi olarak Temel îş S arig i ve Giivenligi editimi а1т1§ olan Mesleki Teknik Anadolu Liseleri。grencileri не İş sağlığı ve güvenlimi editimi almayan Anadolu L ise si。grencilerinin İş sağlığı ve gtivenhgı farkındalıklannın kar§ıla§tırılmasıdır. Bu gah§mada, GiingSen ilgesinde Gengosman istanb냐l MenkM Kıymetler Borsasi Cok Programlı Anadolu Lisesi 'nde okuyan Meslek Lisesi 11 ve 12. sın ıf。grencileri ile Anadolu Lisesi 11 ve 12. sın ıf。grencilerine anket dtizenlenmi§ ve sonuglan değerlendirilmiştir. Meslek Lisesi öğrencilerinin İş sağlığı ve güvenlisinin farkındalı^ı konusunda, okullardaki ve staj yerlerindeKi uygulamalar ve 。grencilerin bu kon냐daki bilgilerinin ne düzeyde olduğu irdelenmiştir. Ayrıca İş sağlığı ve gtivenligi editimi almayan Anadolu L ise si。grencilerinin İş sağlığı ve gUvenligi farkmdahk agismdan yanıtlan. Meslek Liseli。grencilerin yanıtlan ile kar§ıla§tırılmı§t1L Bu да11§та ile Meslek LİSRSİ ve Anadolu L ise si。grencilerinin İş hayatına banlam adan。нее mevcut d^rumlarmm belirlenmesi, lis e 。grencilerimin İş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli bilgiye sahip olup 이 m adıkları,。frencilerin İş sağlığı ve güvenliğinin。nemini fark etmeleri, eksikliklerin belirlenmesi ve giderilmesi ıgın gerekli 。nlemlerin almmasi amaçlanmaktadır. Ayrıca bu gah§ma, İş sağlığı ve güvenlimi konusunda eğitimlere ve 나ygฟ.amalara katki saklayacaktır. Farkindalik anketi 35 sorudan 01u§maktadır. Giing^en Gençosman İMKB Cok Programlı Lisesi'nde。grenim gOren 3 0 4 。grenci Üzerinde yapılmıştır. Yapılan anket gailimasi somica toplanan veriler SPSS versiyon 22 istatistik programi ile analiz edilmiştir.Bu araştırmada。grencilerin İş sağlığı ve güvenlıgı farkmdaligi a ie tin e verdimi cevaplar incelenmiş ve inceden belirlenmiş olan 3 araştırma sorusunun anlamlılık dlizeyi kar§ıla$tırılmı§tır. Ara§tırmamn güvenirlilik analizi ile aragtirmanm bulgular tabl01a§tırılıp yorumlanmıştır, îş sağlımı ve güvenlimi farkındalı^ı anketi Öncesinde İş sağlığı ve güvenlimi。gitimi а1т1§ olan Meslek L ise li。grenciler ile İş sağlımı ve güvenlimi egitimi almami^ Anadolu Liseli öğrenciler kiyaslamnigtir. 11 ve 12. sınıf 。grencilerinin İş sağlığı ve güvenlimi farkmdah®[ anketinden elde edilen sonuçlarla literatürdeki gah§malar ile kar§ıla§tırılmı§tır. Anadolu Liselerinin sayısal b^iimiinde egitim g ^ e n 。grenciler farkindalik hususunda Meslek Liseli 。grencilere nazaran İş sağlımı ve gUvenligi editimi almamalarına ragmen daha yatkın oldagu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Occupational Health and Safety Law No. 6331 contains new previsions not only for workplaces b^t also for schools. School principals as employers and teachers as employees arc obliged to apply the issues in the laws and regulations. The school management is responsible for protecting and ensuring the safety of students from any dangers, injuries and risks that may occur during the school building, where school-related activities are caEed out and during the transportation of students to the school. The aim of this research is to compare the occupational health and saffety awareness of VocatBnal Technical Anatolian High School students who have received basic occupational health and safety training as part of their education and those who do not receive occupatm^al health and safety training. In this study, a swwey is conducted for 1 Ith and 12th grade st니dents and 1 Ith and 12th grade students studying at GlingOren Gengosman ΪΜΚΒ Multi-Program Anatolian High School in Istanbul district and these resets are evaluated. On the awareness of occupational health and safety of vocational high school students, the applications in schools and intemships and the level of knowledge of students on this subject arc examined. In addition, the responses of Anatolian High School students who did not receive occupational health and safety training in terms of occupational health and safety awareness are compared with those of Vomtional High School students. With this study, it is aimed to determine the current status of Vocational High School and Anatolian High School students before staging their business life, whether high school students have sufficient information about occupatBnal health and safety, to realize the impoHance of occupational health and safety of students, to take necessary measures to identify aad eliminate deficiencies. In addition, this study will contribute to trainings and practices on occupational health and safety. Awareness survey snsists of 35 questions. Güngören Gengosman İMKB MMti֊Pr0^'am Anatolian High School is S le e te d on 304 students studying at the High School. The data colleWd as a result of the su1٠vey study is analyzed with SPSS 22 statistical program In this research, the significance level of the relationship between the answers given by students to the occupational health and safety awareness survey and the research questions are compared. With the reliability analysis of the research, the findings are tabulated and inteipreted for the purposes of the research. Occupational health and safety training with vocational high school students wh。have been trained on occupational health defĩnition, workplace risk factors, occupational disease and occupational accident definition, the groups most at risk, protection pHnciples and preventive measures and related institutions befbre the occupational health and safety awareness survey Anatolian High School students who have not received are compared. The results obtained fi0־m the 1 Ith and 12th grade students* health and safety awareness survey are compared with the studies in the literature. It has been obsewed that smdents studying in the numerical part of Anatolian High Schools are more prone to awareness, although they do not receive occupational health and safety education compared to Vocahonal High School students.