Consumer buying habits and impacts
Tüketici satın alma alışkanlıkları ve etkileri
- Tez No: 630653
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Tüketici Alışkanlıkları, Tüketici Karar Verme Süreci, Consumer, Consumer Habit, Consumer Decision Making Process, Sustainability
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Tüketiciye etkili bir hizmet verebilmek için tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörleri bilmek, diğer bir deyişle taleplerini ve ihtiyaçlarını zamanında ve eksiksiz karşılamak, işletmeleri tüketiciye bir adım daha yaklaştırmaktadır. Tüketicinin karar verme tarzını veya sürecini anlamak, işletmelerin tüketicilerini daha iyi tanımalarını ve doğru hizmeti vermelerini sağlar. Günümüzde yoğun bir rekabet ortamında başarılı olmak isteyen işletmelerin, tüketicilerin satın alma davranışlarını analiz etmesi ve yönlendirmesi çok önemlidir. Bu çalışmada tüketicilerin fiyat indirimleri ve B1G1F satış promosyonlarına yönelik tutumları ve satın alma davranışları araştırılmıştır. Bu veriler SPSS.25 paket programı ile analiz edilmiş ve bazı bulgulara ulaşılmıştır. Son bölümde sorulan ürünlerle ilgili satın alma ve satın alma davranışını etkileyen faktörleri belirleyen soruların ortalama puanları önem sırasına göre belirlenmiş ve ifade edilmiştir. Bu bulgulara göre satın alma kararını en fazla etkileyen faktörün“kalite”, en önemsiz faktörün ise“mağaza reklamları”olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Knowing the factors that affect the purchasing decision of consumers in order to provide effective service to the consumer, in other words, to meet their demands and needs just in time and completely, brings the businesses one step closer to the consumer. Understanding the consumer's decision making style or process enables businesses to know their consumers better and provide the right service. Today, it is very important for businesses that want to succeed in an intense competition environment to analyze and orient consumers' purchasing behavior. In this thesis study, In this study, the expressions of consumers about their attitudes towards price discounts and B1G1F sales promotions and their buying attitudes were investigated. These data were analyzed with SPSS.25 package program and certain findings were reached. the average scores of the questions that determine the factors affecting the buying and purchasing behavior about the products asked in the last section were determined and expressed in order of importance. According to these findings, it was stated that the factor affecting the purchasing decision the most was“quality”and the most insignificant factor was“store advertisements”.