Margaret Eleanor Atwood'un Oryx and Crake, The Year of the Flood ve Maddaddam romanlarına ekoeleştirel bir bakış
An ecocritical approach to Margaret Eleanor Atwood's Oryx and Crake, The Year of the Flood and Maddaddam novels
- Tez No: 630665
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BAŞAK UYSAL
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Ekoeleştiri, Mekanist Görüş, Ekolojik Görüş, Derin Ekoloji, Toplumsal Ekoloji, Ekofeminizm, Margaret Eleanor Atwood, Oryx and Crake, The Year of the Flood, MaddAddam, Ecocriticism, Mechanistic Point of View, Ecological Point of View, Deep Ecology, Social Ecology, Ecofeminism, Margaret Eleanor Atwood, Oryx and Crake, The Year of the Flood, MaddAddam
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 191
Özet
Yirminci yüzyılda ekolojik sorunların hızla artmasının nedeni ve çözümüne yönelik ortaya çıkan yaklaşımlar ekolojik görüşün oluşmasına katkı sağlamaktadır. Bu tez çalışmasının amacı ekoeleştirinin ortaya çıkışı ve gelişimi ile ilgili inceleme yapmak ve Margaret Eleanor Atwood'un Oryx and Crake, The Year of the Flood ve MaddAddam romanlarından oluşan MaddAddam üçlemesini ekoeleştirel bağlamda ele alarak ekoeleştirinin uygulamalı bir örneğini sunmaktır. Çalışmanın birinci bölümünde ekolojik görüşün ortaya çıkmasına zemin oluşturan mekanist görüşün oluşum süreci, ekolojik görüşün tarihi, ekoeleştiri, derin ekoloji, toplumsal ekoloji ve ekofeminizm geniş bir kavramsal çerçevede ele alınmaktadır. İkinci bölümde çevreci hareketlere destek veren çağdaş yazarlardan Margaret Eleanor Atwood'un yaşamı ve eserleri onun çevreci kimliği ve edebi kariyeri arasındaki bağlantı bağlamında ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise yazarın MaddAddam üçlemesi derin ekoloji, toplumsal ekoloji ve ekofeminizm yaklaşımlarından yararlanılarak ekoeleştirel bağlamda irdelenmektedir. İncelemede mekanist görüşün insanmerkezci yaklaşımının insan-doğa ikiliğine yol açması ve bunun insana ve doğaya olan etkileri, toplumsal sınıf farklılıklarının insan-doğa ilişkilerine etkileri, cinsiyet kavramından yola çıkarak insan-doğa ilişkilerinin incelenmesi ve din bağlamında derin ekoloji yansımaları örnekler üzerinden irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Approaches that emerged towards the reason and solution of the rapid increase of ecological problems in the twentieth century contribute to the formation of ecological point of view. The aim of this thesis is to make investigation on the emergence and development of ecocriticism and to provide a practical example of ecocriticism within the scope of the MaddAddam trilogy that includes Margaret Eleanor Atwood's Oryx and Crake, The Year of the Flood and MaddAddam in an ecocritical context. In the first part of the study, the formation process of the mechanistic point of view that provided basis for the emergence of ecological view, the history of the ecological point of view and the ecocriticism, deep ecology, social ecology and ecofeminism have been discussed in a broad conceptual framework. In the second part, the life and works of Margaret Eleanor Atwood, one of the contemporary writers who support environmental movements, are addressed in the context of the connection between her environmentalist identity and her literary career. In the third part, the author's MaddAddam trilogy is scrutinized in an ecocritical context by utilizing the approaches of deep ecology, social ecology and ecofeminism. In this study, the anthropocentric approach of mechanistic point of view leading to human-nature duality and its effects on human and nature, the effects of social class differences on human-nature relations, examining human-nature relations based on the concept of gender and deep ecology reflections in the context of religion have also been discussed with examples.