Polis memurlarının bilinçli farkındalık ve stres ile başa çıkma durumları arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Investigation of the relationship between the conscious awareness and the coping with stress of the police officers by various variables
- Tez No: 630698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. CÜNEYT BİRKÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilinçli farkındalık, Stresle başa çıkma, Polis mesleği, Mindful attention awareness, Coping response with stress, Police profession
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı polis memurlarının bilinçli farkındalıkları ile stresle başa çıkma durumları arasındaki ilişkiyi mesleki, sosyal ve demografik değişkenler açısından tespit etmektir. Araştırmanın evreni Sakarya İl Emniyet Müdürlüğünde görev yapan polis memurlarından uygun örneklemi ile elde edilen 202 veriden oluşmaktadır. Veriler bilgi formu ile katılımcılara yüz yüze ulaşılarak uygulanmış ve nihai analiz kullanılabilir olan 196 veri üzerinde yapılmıştır. Araştırmaya katılan polis memurlarına Demografik Bilgi Formu, Bilinçli Farkındalık Ölçeği (Özyeşil, Deniz ve Arslan, 2011), Stresle Başa Çıkma Ölçeği (Ballı, Kılıç, 2016) uygulanmıştır. Analizler için ölçeklerin toplam puanları ve değişkenlerin her biri için normallik sınaması yapılmış, Kolmogorow–Smirnov testi çarpıklık ve basıklık katsayıları incelenmiştir. Analiz sonuçları verilerin normal dağılım gösterdiğini göstermektedir. Veriler normal dağılım gösterdiğinden dolayı korelasyon analizi (pearson katsayısı),parametrik testlerden ilişkisiz örneklemler için t Testi, tek yönlü varyans analizi (One Way Anova) ve Kruskal Wallis H testi değişkenlere ait grupların sayısının 30'un altında olduğu durumlarda uygulanmıştır. Yapılan korelasyon analiz sonucunda bilinçli farkındalık ile stresle başa çıkma arasında düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bilinçli farkındalık ve stresle başa çıkma durumları tek tek incelediğinde yalnızca polis memurların serbest zaman faaliyetleri ile bilinçli farkındalıkları arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ve arkadaşları ile zaman geçirmeyi tercih eden polis memurlarının diğer şekillerde zaman geçirmeyi tercih eden polis memurlarının bilinçli farkındalık düzeylerinden anlamlı olarak daha yüksektir. Diğer karşılaştırmalar açısından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between the conscious awareness of police officers and coping with stress in terms of demographic, social and professional variables. The population of the study consisted of 202 data were obtained with the appropriate sample of the police officers working in Sakarya Provincial Security Directorate. The data were applied to the participants face-to-face with the information form and final analysis was performed on 196 available data. Demographic Information Form, Mindful Attention Awareness Scale (Özyeşil, Deniz and Arslan, 2011) and Coping Response Inventory (Ballı, Kılıç, 2016) were applied to the police officers who participated in the study. For the analysis, total scores of the scales and normality tests were performed for each of the variables, and the skewness and kurtosis coefficients of Kolmogorow-Smirnov test were examined. Analysis results show that the data shows normal distribution. Correlation analysis (pearson coefficient), t test for unrelated samples from parametric tests, One Way ANOVA and Kruskal Wallis H test were used in cases where the number of variables were less than 30 because the data showed normal distribution. As a result of the correlation analysis, it was found that there was a low-level relationship between mindful attention awareness and coping response. When mindful attention awareness and coping response are examined individually, there is a significant relationship only between the police officers' free time activities and their mindful attention awareness, and the police officers who prefer to spend time with their friends are significantly higher than the mindful attention awareness levels of the police officers who prefer to spend time in other ways. No significant difference was found in terms of other comparisons.