Lojistik regresyon analizi ile üniversite öğrencilerinin kariyer planlarını etkileyen faktörlerin analizi
Logistic regression analysis of factors affecting the career plans of university students
- Tez No: 630716
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN BAYRAM ARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Kariyer Planı, Lojistik Regresyon Analizi, Kariyer Seçimi, Career Plan, Logistic Regression, Career Choice
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Öğrencilerin üniversiteden mezun olduktan sonra kendi becerilerini, yeteneklerini, kişiliklerini yansıtan kariyer alanlarında çalışmaları önemli bir konudur. Ve bu amaca yönelik olarak öğrencilerin kendilerini daha iyi yansıtan, yeteneklerini doğrultusunda, becerilerini kullanabilecekleri mesleklere yönelmeleri için kariyer planlarını üniversite yaşantıları sürecinde yapmaları ve buna yönelik çalışmalar yapmaları, bu bilinçle kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Ve kariyer planlama konusu kadar önemli olan bir diğer husus ise kariyer planlarının oluşmasında etkili olan faktörlerdir. Bu kapsamda, Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin mezuniyet sonrası için kariyer planlarının oluşup oluşmamasında etkili olan faktörler, SPSS paket programı kullanılarak, iki seçenekli lojistik regresyon analizi ile incelenmiştir. Yapılan analiz sonucunda, öğrencilerin kariyer planlarının seçiminde etkisi olabileceği düşünülerek ele alınan bağımsız değişkenler arasından, öğrencilerin mezuniyet sonrası için kariyer planlarının oluşup oluşmamasında etkili olan faktörler; öğrencinin devam ettiği sınıf, öğrencinin ailesi için algıladığı Sosyo-ekonomik düzey, öğrencinin liderlik hedefi ve öğrencinin eğitim hedefi olarak ortaya çıkmıştır. Bunun yanında modelin sınıflandırma yüzdesi %78.4 bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It's an important issue for students in career to work in career fields that reflect their skills, abilities and personalities after graduating from university. And for this purpose, students need to make their career plans in the process of university and make some studies with this awareness in order to turn to the professions in which they can use their skills in live with their abilities that reflect themselves better. And another issue that is as important as career planning is the factors that are effective in the formation of career plans. In this context, the factors affecting the formation of career plans after graduation for students studying at the Faculty of Economics and Administrative Sciences of Bursa Uludag University have been analyzed by using SPSS with nominal logistic regression analysis. As a result of analysis among the independent variables that are considered that may have an impact on the students on selecting their career plans are seen as; the class attended by the students, socio – economic level perceived by the student for his/her family, and student's leadership and educational goal. And besides, percentage of the classification of the model was found as %78.4.