Unutulmaz turizm deneyiminin hikaye anlatıcılığına etkisi
The influence of memorable tourism experiences on storytelling
  1. Tez No: 630729
  2. Yazar: BÜŞRA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatıya Ulaşım, Hikaye Anlatıcılığı, Turist, Unutulmaz Turizm Deneyimi, Memorable Tourism Experiences, Narrative Transportation, Storytelling, Tourist
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Hikaye anlatıcılığı, yüzyıllardır süregelen öneminin dışında son yıllarda yönetim-organizasyon, pazarlama, iletişim gibi iş dünyasının önemsediği alanlarda popüler olmaya başlamıştır. İnsanlığın temelinde yatan bu kavram, günümüzde çok daha farklı amaçlar ile kullanılmaktadır. Bu nedenle, iş dünyası tarafından benimsenen bu kavramın akademik açıdan da önemi artmıştır. Literatürde gittikçe popüler bir duruma gelmiş olan hikaye anlatıcılığı, turizm özelinde de araştırmalara konu olmaktadır. Unutulmaz turizm deneyimi ise, son yıllarda değişen turist algıları ve beklentileri sonucu ortaya çıkan deneyimlerdir. Turist için, unutulmaz turizm deneyimi duygusal ve zihinsel olarak uç noktaya ulaşmaktır. Hikaye anlatıcılığı sürecinde, başlangıç ve son arasında anlatıma değer bir zirve noktası bulunmalıdır. Bu düşünce temelinde, turistlerin hikaye anlatıcılığı sürecinde, unutulmaz turizm deneyimlerinin anlatıma değer bir zirve nokta olup olmadığı sınamak amaçlanmıştır. Bu araştırmanın çalışma evrenini, Türkiye'de yaşayan ve paket tur programlarına katılım sağlamış yerli turistler oluşturmaktadır. Katılımcılardan, toplamda 250 adet geçerli anket elde edilmiştir. Elde edilen bu veriler; faktör analizi (AFA ve DFA), güvenirlik, regresyon ve aracılık etkisi analizleri yapılarak değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, anlatıya ulaşımın hikaye anlatıcılığı üzerindeki etkisinde, unutulmaz turizm deneyiminin aracı etki gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Apart from its importance that has been ongoing for centuries, in recent years, storytelling has become popular in fields that are important to the business world such as management-organization, marketing, and communication. This concept, which is the basis of humankind, is used for many different purposes today. Therefore, this concept adopted by the business world has increased its importance academically. Storytelling, which has become increasingly popular in the literature, is the subject of research in tourism as well. The memorable tourism experience is the result of changing tourist perceptions, and expectations in recent years. It was seen that; many researchers in the literature handled the memorable tourism experience concept. The memorable tourism experience means reaching to summit emotionally and mentally for tourists. In the storytelling process, there must be a summit worth telling between the beginning and the end. Based on this idea, the aim of the research is whether memorable tourism experiences are a summit to worth telling or not in the tourist's storytelling process. The universe of the thesis is the domestic tourists in Turkey who have joined a package tour program. A total of 250 valid questionnaires were obtained from the respondents. The obtained data were analyzed by conducting factor analysis (EFA and CFA), reliability, regression, and mediating effect analyses. The results show that memorable tourism experience has a mediating effect on the effect of narrative transportation on storytelling.