Foreign aid as a tool of foreign policy: The case of France
Dış politika aracı olarak dış yardımlar: Fransa örneği
  1. Tez No: 630730
  2. Yazar: AHMAD SHOAIB GHULAM NABI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA OĞUZ GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Foreign Aid, France, Sub-Saharan Africa, Foreign Policy, Interests
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Küresel yoksulluğun azaltılmasına yönelik ortak çabalar dış yardımı çevreleyen tartışmaları yoğunlaştırmıştır. Batının gelişmiş sanayileşmiş ülkeleri büyük ölçüde normlar belirledi, 1948'den bu yana ABD'nin devlet destekli dış yardımları Mareşal Plan aracılığıyla ortaya çıkan kuralları belirledi ve dış yardım yönetim kurumlarını şekillendirdi. Afrika bölgesi her zaman bu kuzey-güney ilişkisinin ve BM gibi uluslararası örgütlerin kalkınma gündeminin merkezinde yer almıştır. 2000'ler, Güney'in çeşitli yeni bağışçılarının Sahra Altı Afrika bölgesinde daha aktif olmaya başladığı yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. Diğer batılı dış yardım bağışçıları arasında Fransa, farklı sosyal, ekonomik, politik ve kültürel platformlar aracılığıyla Sahra altı Afrika'da aktif bir rol üstlenmiş olup Afrika'nın en büyük dış aktörlerinden biri olmaya devam etmektedir. Bu tez, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana uluslararası sistemin dönüşümüne yanıt olarak Sahra altı Afrika'ya yapılan Fransız dış yardımının zaman içinde nasıl değiştiğini karşılaştırmalı olarak incelemeye çalışmaktadır. Sahra altı Afrika'da Fransa dış yardımlarının en iyi dış politikasının bir aracı olarak açıklanabileceğini savunmaktadır. Bu tez, Soğuk Savaş, Soğuk Savaş Sonrası ve 2000'li yıllar boyunca Fransa'nın güvenlik ve demokratikleşmeden küresel etkiye ve ticarete kadar tanımlanmış ulusal çıkarları sürdürmek için dış yardımını araç olarak kullanmaya devam ettiğini bulmuştur. Sahra Altı Afrika'da dış yardımın önemli ölçüde azaldığı 1990'ların aksine, 2000'ler bölgeye sadece ikili tahsis yoluyla değil, aynı zamanda çok taraflı kanallar yoluyla da daha yüksek dış yardım tahsisi yaşatmıştır. Bununla birlikte, Fransa'nın tanımlanmış çıkarları üç döneme ayrılabilirken, Fransız kültürel ve dilsel evrensellik arayışı dış politika çıkarları ve Sahra Altı Afrika'ya dış yardım tahsisinde yaygın olarak tanımlanmıştır. Anahtar Kelim: Dış Yardım, Fransa, Sahra Altı Afrika, Dış Politika, Çıkarlar
Özet (Çeviri)
The concerted efforts towards global poverty alleviation has intensified the debate surrounding foreign aid. Developed-industrialized nations of the West-to a large extent- set the norms, defined the rules and shaped institutions of governing foreign aid since 1948 which had marked the emergence of government sponsored foreign aid by the United States through the Marshal Plan. Africa region has always been at the center of this north-south relation as well as development agenda of international organizations like the UN. 2000's marked the beginning of a new era in which various new donors of South begun to be more active in Sub-Sahara Africa region. Among other western foreign aid donors, France remains one of the major external actors in Africa where it continues to engage actively in Sub-Saharan Africa through different social, economic, political and cultural platforms. This thesis attempts to comparatively analyse how French foreign aid to SSA has changed over time in response to the transformation of the international system since the end of Cold War. It argues that France foreign aid in Sub-Sahara Africa could best explained as a tool of its foreign policy. The thesis finds that during the Cold War, Post-Cold War and the 2000s, France continued to utilize/ instrumentalize its foreign aid to pursue national interests defined ranging from security and democratization, to global influence and trade. Unlike the 1990s where foreign aid experienced significant reduction in Sub-Sahara Africa, the 2000s experienced higher foreign aid allocation to the region not only through bilateral allocation, buts also through multilateral channels. Nonetheless, whereas the defined interests of France varied across the three eras, the pursuit of French cultural and linguistic universality has been identified as common in the foreign policy interests and foreign aid allocation to SSA.