Kant düşüncesinde insan kavramı ve özgürlük anlayışı
The concept of human and understanding of freedom in Kant's thought
- Tez No: 630757
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ TEKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Hukuk, Philosophy, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Özgürlük, İsteme, Ahlak Yasası, İrade, Hukuk, Hak, Knowledge, Freedom, Will, Moral Law, Willpower, Law, Rights
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışma İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin varlık nedeni olan insan kavramına odaklanmaktadır. İnsan tanımı, doğal haklar teorisinin kurucusu sayılan Kant felsefesi ile incelenecektir. Bu bağlamda özgürlük ve insan doğasına ilişkin bilgi kuramsal bir çalışma yürütülecektir. İnsan aklını kullanabilen ve bilgiyi üreten bir varlık olarak değerlendirilecektir. İnsan, isteme ve eylemlerini dizginleyebildiği için iradesi olan bir varlık olarak yasadan sorumlu görülür. İnsanın bir özelliği olarak mutlak olan özgürlük yasanın varlık nedenidir. Aynı zamanda yasa da özgürlük için bir koşuldur. İnsanın özgürlüğü, toplumsal hayatında insanın bir hakkı olarak karşımıza çıkmaktadır Son olarak insan, özgürlük ve iradesiyle toplumsal hayatta hem yasa koyucu hem de yasaya uyan roldedir ve özgürlüğünün yasaları altında başka bir otoriteye gerek duymadan yaşayabilen bir canlı olarak değerlendirilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the concept of human being, the cause of existence of the Universal Declaration of Human Rights. The definition of human will be examined with Kant philosophy, which is considered as thefounder of natural rights theory. In this context, a theoretical study of knowledge about freedom and human nature will be carried out. It will be considered as an entity that can use the human mind and produce knowledge. He is considered responsible for the law as an entity with will power because he can restrain his will and actions. Absolute freedom as a feature of human is the reason for the existence of the law. At the same time, the law is a condition for freedom. The freedom of human appears as a right of human beings in social life. Finally, human beings have both legislative and lawful roles in social life with their freedom and will. It can be seen as a living being that can live under the laws of human freedom without the need for any other authority.