8. sınıf öğrencilerinin scratch kullanarak tasarladıkları terazi etkinliklerinde eşittir işareti ve değişken kavramının incelenmesi
Investigation of 8th grade students' use of equal sign and variable in scale activities designed by using scratch
  1. Tez No: 630758
  2. Yazar: NAZIM ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERİÇ ÖZGELDİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERMAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Equal Sign, Variable, Scratch, Block Based Coding
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Araştırmacının amacı 8. sınıf ortaokul öğrencilerinin Scratch kodlama programı ile oluşturdukları terazi etkinliklerinde eşittir işareti ve değişken kavramını nasıl kullandıklarını incelemektir. Araştırmanın katılımcılarını 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında Konya ilinin Kulu ilçesindeki bir devlet okulunun sekizinci sınıfında okuyan sekiz öğrenci oluşturmaktadır. Öğrenciler amaçlı örnekleme yöntemlerinden olan ölçüt örnekleme ile seçilmiştir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Durum çalışmasının desenlerinden bütüncül tek durum deseni kullanılmıştır. Çalışmanın verileri öğrenci Scratch dosyaları ve öğrencilerle yapılan sesli-düşünme protokol görüşmeleri yoluyla toplanmıştır. Çalışmanın bulguları göstermektedir ki, öğrencilere yöneltilen sorular işlemsel ise yanıtları genellikle işlemsel, ilişkisel sorular yöneltildiğinde ise yanıtların genellikle ilişkiseldir. Değişken kavramı ile ilgili olarak etkinliklerde birden çok değer ve belirli sayı anlamlarının ortaya çıktığı görülmektedir. Öğrencilerin Scratch'ta terazi etkinlikleri oluştururken yazdıkları kodlarda eşitliğin sağlanması için terazinin denge durumunda olması gerektiği belirlenmiştir. Scratch programının sınıflarda kullanılması öğrencilere farklı öğrenme ortamı sunabilir. Anahtar Kelimeler: Eşittir İşareti, Değişken Kavramı, Scratch, Blok Tabanlı Kodlama
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine how 8th grade middle school students used the concept of equal sign and variable in scales activities designed by using Scratch coding program. The participants of the study were 8 students studying in the eighth grade of a public school in Kulu district of Konya province in 2017-2018 academic year. The participants were selected by criterion sampling, which is one of the purposeful sampling methods. In this study, case study, one of the qualitative research methods, was used. A holistic single case pattern was used from the case study patterns. The data of the study were collected through student Scratch files and voice-thinking protocol interviews with students. The findings of the study showed that if the questions addressed to the students were operational, the answers were generally operational, and when the relational questions were relational, the answers were generally relational. Regarding the concept of variable, it was seen that multiple values and certain number meanings emerged in the activities. It was determined that the scales should be in equilibrium in order to ensure equality in the codes that students wrote while creating scales activities in Scratch. Using the Scratch program in classrooms can offer students a different learning environment.