Şizofreni tanılı hastalarda çocukluk çağı travmalarının etkileri
The effects of childhood trauma in patients with schizophrenia
- Tez No: 363245
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN SEVDA BIKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: şizofreni, çocukluk çağı travmaları, hastalık şiddeti, Schizophrenia, childhoodtrauma, severity of illness
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, şizofreni tanısı alan hastaların çocukluk çağında yaşadıkları travmatik yaşantılarının varlığı ve düzeyi ile hastalığın seyri ve şiddeti arasındaki ilişkinin ortaya konmasıdır. Sosyodemografik ve klinik özellikler ile hastalığın belirtileri arasındaki ilişkinin ortaya konması da amaçlanmaktadır. Çalışmanın örneklemini, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları E. A. Hastanesi'ne bağlı Küçükçekmece Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde takibi ve tedavisi sürdürülen 50 erkek ve 20 kadın (toplam 70) şizofreni tanılı hasta oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri, Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Pozitif ve Negatif Sendromlar Ölçeği, Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği ve Çocukluk Çağı Travma Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler Kruskal Wallis, Mann-Whitney U ve Spearman's rho testleri ile analiz edilmiştir. Çalışmamızda, en yüksek çocukluk çağı travma düzeyi fiziksel ihmal (%68,5) olarak belirlendi. Bunu sırasıyla duygusal ihmal (%58,5), fiziksel istismar (%55,7), duygusal istismar (%52,8) ve cinsel istismar (%38,5) alt ölçekleri takip etti. Çocukluk çağı travma öyküsü olanlarda hastalık şiddetinin daha fazla olduğu, hastalığın daha erken yaşta başladığı, kliniğe yatış sayılarının daha çok olduğu, madde kullanımına yönelimlerinin daha fazla olduğu, koku varsanılarının daha yüksek oranda olduğu, sanrı türlerinden büyüklük sanrısı ve edilgenlik/zihin okuma sanrısının daha yüksek oranda olduğu, anne, baba veya kardeşlerde psikiyatrik hastalığın daha fazla olduğu ve kardeş sayılarının daha çok olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak şizofreni hastalarında çocukluk çağı travmalarının oranının yüksek oranda olduğu, çocukluk çağı travma öyküsü olanlarda hastalığın pozitif belirtilerinin fazla olduğu, negatif bulguların çocukluk çağı travmasıyla ilişkili olmadığı, ailedeki klinik özgeçmişin çocukluk dönemi travmasıyla ilişkili olduğu ve çocukluk döneminde yaşanan travmaların yaşamın ilerleyen döneminde ortaya çıkan şizofreni hastalığının seyrini etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to determine the prevalence and severity of childhood trauma in patients with a diagnosis of Schizophrenia and its impact on the course of the ilness. We also aim to discuss the link between sociodemographic factors and clinical findings in this group of patients. There were in total 70 patients with a diagnosis of Schizophrenia (of whom 50 male and 20 female) recruited from Küçükçekmece Community Mental Health Center, which is a branch of Bakirköy Neuropsychiatric Teaching Hospital. Data was collected using the Sociodemographic and Clinical Findings form, the Positive and Negative Syndrome Scale, the Brief Psychiatric Rating Scale and the Childhood Trauma Questionnaire and analysed via Kruskal Wallis, Mann-Whitney U and Spearman's rho methods. We found that among childhood traumatic events the highest incidence was physical neglect (68.5%) followed by emotional neglect (58.5%), physical abuse (55.7%), emotional abuse (52.8%) and sexual abuse (38.5%) respectively. Patients with a history of childhood trauma had an earlier onset of the illness, with more severe symptoms. There was a clear link between childhood trauma and a higher frequency of inpatient treatments, substance use, olfactory hallucinations, delusions of grandiosity and passivity phenomena. A family history of psychiatric illness and a greater number of siblings was found to be present in this group of patients. In summary, there is evidence that patients with Schizophrenia have a higher prevalence of childhood trauma, with those with a history of childhood trauma there is a higher incidence of positive symptoms. No clear association was found between childhood trauma and negative symptoms. Childhood trauma was also linked to familiy psychiatric history. Overall, one can say that childhood traumatic events do influence the course and outcome of Schizophrenia.