Birleşmiş Milletler 2030 sürdürülebilir kalkınma amaçlarının akıllı kent uygulamalarındaki karşılığı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği
Consideration of the goals of United Nations 2030 sustaniable development for the implications of smart cities: A case of the Istanbul Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 630782
  2. Yazar: KUBİLAY ÇAKICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜVEYDA KIZILBOĞA ÖZASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Political Science, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Akıllı Kent, Akıllı Kent Uygulamaları, Sürdürülebilirlik, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Urban, Urbanization, Smart City, Applications of Smart City, Sustainability, 2030 Sustainable Development Goals
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yerel Yönetimler ve Kent Politikaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Kentler kendi tarihsel gerçeklikleri içerisinde sosyal, iktisadi, yönetsel ve teknolojik bağlamda dönüşümler geçirmiştir. Bu dönüşümlerin ortak bir sonucu olarak değerlendirilebilen akıllı kentler çeşitli uygulamalarla insan yaşamını kolaylaştırmayı ve sürdürülebilir insan yerleşimleri sağlamayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın konusunu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından geliştirilen akıllı kent uygulamaları ile küresel sürdürülebilirliği sağlamaya yönelik gündemde olan Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) arasındaki ilişki oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, yerel ölçekte İBB tarafından hayata geçirilen akıllı kent uygulamalarının 2030 SKA'ları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Çalışma kapsamında kentlerin tarihsel serüveninden bahsedilerek günümüze kadar geçen süreçte yaşanılan dönüşüm anlatılmış ve akıllı kentlere kadar geçen süreç açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde akıllı kent kavramına vurgu yapılarak, akıllı kentlerin altyapısı, bileşenleri ve aktörleri ifade edilmiştir. Üçüncü bölüm içeriğinde ise akıllı kentlerin yurtiçi ve yurtdışı örnekleri ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise İBB'nin akıllı kent uygulamaları detaylandırılarak açıklanmış ve 2030 SKA'ları ile ilişkisi yorumlanmıştır.“2030 SKA'ları ile İBB'nin akıllı kent uygulamaları arasında ilişki kurmak mümkün müdür?”çalışmanın sorusudur. Tez çalışmasının varsayımı ise 2030 SKA'ları ile İBB'nin akıllı kent uygulamaları arasında ilişki olduğu yönündedir. Çalışmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, toplam 17 adet olan 2030 SKA'ları ile İBB'nin geliştirmiş olduğu 27 mobil ve 20 akıllı kent uygulaması ilişkilendirilmiştir. 1. ve 17. amaç herhangi bir İBB akıllı kent uygulamasıyla ilişkilendirilememiştir. Çalışmanın önemi, literatürde akıllı kentlerin 2030 SKA'ları ile ilişkilendirildiği ilk çalışma olmasından kaynaklanmaktadır. Çalışma hem belediyelerde farkındalık oluşturması hem de literatürde özgün konumu açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Cities have undergone transformations in their historical realities in a social, economic, administrative and technological context. Smart cities, which can be evaluated as a common result of these transformations, aim to facilitate human life with various applications and provide sustainable human settlements. In this regard, the subject of this study is the relationship between smart city applications developed by Istanbul Metropolitan Municipality (IMM) and the United Nations (UN) 2030 Sustainable Development Goals (SDG), which are remaining on the agenda to ensure global sustainability. The aim of the study is to evaluate the relationship between 2030 SDG's (Sustainable Development Goals) of smart city applications implemented by IMM on a local scale. Within the scope of the study, the historical adventure of the cities has been mentioned and the transformation experienced in the process until today is explained and, the process that reveals the smart cities is explained. In the second part of the study, the infrastructure, components and actors of the smart cities are expressed with an emphasis on the concept of smart city. In the third section of the study, domestic and foreign examples of smart cities are discussed. In the last part of the study, the smart city applications of IMM are explained in detail and their relationship with the 2030 SDG's is interpreted. The question of the study is“Is it possible to establish a relationship between 2030 SDG's and IMM's smart city applications?”. The assumption of the study is that there is a relationship between them and content analysis method has been used in the study. As a result of the study, a total of 17 of 2030 SDG's and, 27 mobile and 20 smart city applications developed by IMM has been associated. The goals 1 and 17 of the SDG could not be linked to any IMM smart city application. The importance of the study stems from the fact that it is the first study in the literature in which smart cities are associated with 2030 SDG's. It is considered that the study is important both in terms of creating awareness in municipalities and its unique location in the literature.