Examining missing data rate and imputation methods on generalizability and dependability coefficients
Eksik veri oranı ve atama yöntemlerinin genellenelebilirlik ve bağımsızlık katsayıları etkinsinin incelenmesi
- Tez No: 630813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Genellenebilirlik Teorisi, Klasik Test Teorisi, Eksik Veriler, Imputasyon Yöntemleri, Genellenebilirlik Katsayısı, Güvenilirlik (Phi) Katsayısı, Generalizability Theory, Missing Data, Imputation Methods, Generalizability Coefficient, Dependability (Phi) Coefficient
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, farklı eksik veri oranları ve eksik veri atama yöntemlerinin tamamiyle çapraz tasarlanmış desende genellenebilirlik katsayılarına üzerine etkileri incelenmiştir. Kullanılan eksik veri oranları MCAR mekanizması ile % 5% 15 ve % 20 (üç grup) olarak kategorize edilmiştir (oluşturulan eksik veri yapılarının MCAR yapısında olup olmadığı Little'ın MCAR testi ile p> .05 anlamlılık düzeyinde incelenmiştir.) Çalışmada kimya laboratuvarında beşinci ve altıncı sınıf 35 öğrenciden toplanan ikincil veriler kullanılmıştır. Çalışma kapsamında kullanılan üç eksik veri atama yöntemi, çoklu atama (MI), ortalama atama (MS) ve beklenti maksimizasyonu (EM) olarak belirlenmiştir. Kayıp very öngörüten yüzdelere doyal olarak tam very setindede ğzlemler çikartılar olurturulmuştur. EduG 6.1 sürümü kullanılarak G, Phi katsayıları ve varyans bileşenleri elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, tüm değişkenlik kaynaklarına ait hesaplanan varyans bileşenlerindeki küçük farklılıklar dışında, her üç eksik veri oranı ve atama yöntemlerinden elde edilen G ve Phi Katsayısı üzerinde önemli farklılıklar olmadığını göstermektedir. Bu çalışma, eksik veri ve güvenilirlik konusunun araştırmacılar tarafından daha az dikkat çekmesi veya yetersiz sayıda çalışma yapılması nedeniyle gerçekleştirilmiştir. Genellenebilirlik Teorisi, Klasik Test Teorisinin aksine, tek bir puan değişkenliği kaynağının tanımlanabildiği, tek bir ölçümde birden çok varyansı kaynağını belirleyebilmesi nedeniyle tercih edilmiştir. Farklı örneklem büyüklüğü ve farklı eksik veri atama yöntemleri ile bir testin psikometrik özelliklerinin (güvenilirlik ve geçerlilik) incelenmesi üzerine yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the missing data rate and imputation methods on the generalizability and dependability coefficients in a pure crossed design (srt). The created missing data rates which was used in the study are categorised into 5%, 15% and 20 % (three groups) with MCAR mechanism (The used missing data are completely at random as the Little's MCAR test was conducted and p > .05 in all three missing data rate). The secondary data collected from 35 fifth and sixth students in a chemistry lab with 11 items evaluated by four raters. The three imputation methods used are, multiple imputation (MI), mean substitution (MS) and expectation maximisation (EM). The missing data generated by excluding cases from complete data set based on prescribed percentage. Then G, and Phi coefficients, as well as variance components, were analysed by using EduG 6.1 version. The obtained results presented that there are no substantial diversities on G and Phi Coefficient between non-missing and imputed data in all three data rate and imputation methods, except some minor differences on the sum of square, mean of a square and variance components in all sources of score variances. This study carried out because the topic of missing data and reliability has given less attention by the modern researchers, or there is an insufficient number of conducted studies. Generalizability Theory has opted over Classical Test Theory due to its ability in identifying multiple sources of score variance in a measure, unlike Classical Test Theory, whereby the only single source of score variability can be identified. The implications were given for the future studies to be carried out on the effects of missing data in different sample size and different imputation methods to the psychometric properties (reliability and validity) of a test.