Kamu gözetim kurumlarının denetim şirketlerinin denetimindeki gözetimi ve etkinliğinin çeşitli ülke uygulamalarıyla karşılaştırılarak değerlendirilmesi
Surveillance of the public oversight boards over the supervision of audit companies and evaluation of surveillance effectiveness by comparing with various country practices
- Tez No: 631302
- Danışmanlar: PROF. DR. NALAN AKDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu gözetim kurumu, bağımsız denetimin gözetimi, denetim standartları, bağımsız denetimin kalitesi, gözetim bulguları, Public oversight board, oversight of independent audit, auditing standards, quality of independent audit, surveillance findings
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 581
Özet
Bu çalışmada temel amaç, ülkemizdeki kamu gözetim kurumunun gelişmiş ülkelerin kamu gözetim kurumları ile kıyaslanarak denetim şirketlerinin gözetimindeki etkinliğini ortaya koymaktır ve denetim şirketlerinin gözetiminde kullanılabileceğini düşündüğümüz örnek bir soru seti sunmaktır. Bugüne kadar KGK tarafından yayınlanan inceleme raporları hakkında, bir tez çalışmasının olmaması ve inceleme raporlarındaki bulguların ülkemizdeki bağımsız denetimin kalitesine olan etkilerinin değerlendirilmemiş olması nedeniyle böyle bir çalışma yapılması gerekliliği düşünülmüştür. Bu çalışmada özetle, IFIAR üyesi olan on ülkenin kamu gözetim sistemleri çeşitli açılardan karşılaştırılmıştır. Benzer ve farklılıkları ortaya konulmuştur. Kamu gözetim sistemleri tarafından denetimin gözetiminde tespit edilen bulgular tartışılmıştır. Eksik ya da hatalı olduğu düşünülen uygulamalara yönelik yapılması gerekenler belirtilmiştir ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to reveal te effectiveness of the public oversight board in our country by comparing it will the public oversight boards of developed countries and to present a sample set of questions that we think can be used under the supervision of audit companies. The need for this thesis was born out of the fact that so far no thesis has been written on the inspection reports published by the POA and the effects of the findings in the inspection reports on the quality of the independent audit in our country have not been evaluated. Briefly, in this thesis, public surveillance systems of ten countries that are members of IFIAR were compared from various perspectives. Similarities and differences are revealed. Findings detected by the public oversight systems under the supervision of the audit are discussed. Requirements to be taken for missing or incorrect applications considered are indicated and suggestions were made.