60 yaş üstü bireylerde erektil disfonksiyon ve prostatizm semptomları ile sarkopeni arasındaki ilişki ve etkileyen faktörler
The relationship between erectile dysfunction and prostatism symptoms and sarcopenia in individuals over 60 years of age and affecting factors
  1. Tez No: 631344
  2. Yazar: HULUSİ CAN KARPUZCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ARAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, İç Hastalıkları, Geriatrics, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: sarkopeni, kas kuvveti, erektil disfonksiyon, prostatizm, geriatrik, sarcopenia, muscle strength, erectile dysfunction, prostatism, geriatrics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Giriş ve Amaç: Geriatrik nüfusun artışı ile yaşlı sağlığı giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Literatürdeki birçok klinik durumla ilişkili olduğu görülen sarkopeni, yaşlılarda önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir. Erektil disfonksiyon (ED) ve prostatizm semptomları erkeklerde oldukça sık görülen bir sağlık problemidir ve yaşlanma ile doğrudan ilişkilidir. Bu çalışmada sarkopeni, ED ve prostatizm semptomları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışmaya üç ay içerisinde geriatri polikliniğine başvuran 193 hasta dahil edildi. Hastalar kapsamlı geriatrik değerlendirme, rutin biyokimyasal parametreler, biyoelektrik impedans analizi (BİA), Uluslararası Cinsel İşlev İndeksinin 5 soruluk versiyonu (IIEF-5), İnternasyonel Prostat Semptom Skoru (IPSS) ölçekleri ile değerlendirildi. Bulgular: Hastalar üç gruba ayrıldı: sarkopeni %24,9 (n=48), dinapeni %34,7 (n=67) ve kontrol grubu %40,4 (n=78). ED oranı ilk iki grupta kontrol grubuna göre daha yüksekti. IPSS ölçek skorlarında gruplar arasında fark yoktu. Tek değişkenli analiz sonuçlarına göre sekiz değişken ED varlığında etkilidir: yaş, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, hiperlipidemi, mini mental status assessment, IPSS orta obstruksiyon skoru, sarkopeni ve dinapeni. Çok değişkenli analiz yaptığımızda ise dinapeni varlığı için istatistiksel anlamlı farklılık mevcuttu (p:0,012 ; OR:4,37). Sonuç: Sarkopeni, gelişiminde pek çok faktörün yer aldığı, tüm sistemleri ilgilendiren önemli bir geriatrik sendromdur. Yaş ve kronik hastalıkların yanı sıra, dinapeni ve sarkopeni de ED gelişimi için risk faktörüdür. Gelecekte geliştirilecek geriatrik skorlama sistemlerine ED ile ilişkili semptom ve bulguların dahil edilmesi makul olabilir. ED semptomu tespit edilen hastaların sarkopeni ve dinapeni şiddetinin henüz ağır olmadığı göz önüne alındığında; yaşlı hastalarda görülen ED semptomlarının sarkopeni ve dinapeni tahmininde faydası olabileceğine dair ileri çalışmalara ihtiyaç doğmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Elderly health has become more important due to the increase in the geriatric population. Sarcopenia, which has been shown to be associated with many clinical conditions in the literature, is an important cause of mortality and morbidity in the elderly. Symptoms of erectile dysfunction (ED) and prostatism are common health problems in men and are directly related to aging. The aim of this study is to evaluate the relationship between sarcopenia, ED and prostatism symptoms. Materials and Methods: In this cross-sectional study, 193 patients admitted to the geriatric outpatient clinic within three months were included. Patients were evaluated with comprehensive geriatric evaluation, routine biochemical parameters, bioelectrical impedance analysis (BIA), International Index of Erectile Function-5 (IIEF-5) and International Prostate Symptom Score(IPSS) scales. Results: The patients were divided into three groups: sarcopenia 24.9% (n=48), dynapenia 34.7% (n=67), and the control group 40.4% (n=78). The rate of ED was higher in the first two groups compared to the control group. IPSS scale scores did not differ between groups. According to the univariate analysis results, eight variables were found to be associated with ED: age, hypertension, coronary artery disease, hyperlipidemia, mini mental status assessment, IPSS moderate obstruction score, sarcopenia and dynapenia. When multivariate analysis was performed, there was a statistically significant difference only for the presence of dynapenia (p:0.012; OR: 4.37). Conclusion: Sarcopenia is an important geriatric syndrome involving all systems with many factors in its development. Besides age and chronic diseases, dynapenia and sarcopenia are also risk factors for the development of ED. It may be reasonable to include ED-related symptoms and signs in the geriatric scoring systems to be developed in the future. The finding that patients with ED symptoms did not have severe sarcopenia and dynapenia suggests that ED symptoms in elderly may be helpful in predicting sarcopenia and dynapenia, however, more studies are needed in this regard.