Yeni medya ve siyasete katılım
New media and political participation
- Tez No: 631386
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Yeni medya, siyasete katılım, siyasete katılım aracı olarak yeni medya, siyasete katılım araçları, online katılım, Political participation, new media, new media as a political participation tools, political participation tools, online participation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Kitle iletişim araçlarının yerini yenilenen teknolojiyle birlikte devralan ve günümüz enformasyon toplumunda karşılıklı etkileşimin zirveye çıkmasında büyük rol oynayan yeni medya; toplumsallaşmanın ve siyasete katılımın da aracı olarak göze çarpmaktadır. Yeni medya ile siyasete katılımın, günümüz Türkiye'sinde birtakım sonuçlar doğurduğu gibi bazı problemlere yol açtığı da ortadadır. Siyasete katılımda kullanılan bazı yeni medya mecraları, yurttaşların önündeki kimi engelleri kaldırırken; yeni medya mecralarının kötü amaçlı kullanımları da bazı olumsuz sonuçlar doğurmuştur. Durum araştırması yöntemi kullanılan bu çalışmada, yeni medya ile siyasete katılımın örnekleri ele alınmış, siyasete katılım konusuyla ilgili siyaset bilimi ve iletişim bilimi literatürleri incelenmiş, yeni medyanın siyasete katılım aracı olarak getirdiği olanaklar ve yarattığı sorunlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The new media, which replaced mass media by renewed technology and played a major role in the rise of mutual interaction in today's information society; stands out as a means of socialization and political participation. It is obvious that political participation through new media, has positive results in today's Turkey and has caused some problems too. Some new media tools used to participate in politics has removed some barriers in front of citizens, the misuse of new media tools has also had some negative consequences. In this study, which used the case study method, considered some examples of political participation through new media, political science and communication science literature related to participation in politics had examined and discussed the opportunities and problems that created by new media as a tool for political participation.