Gençlerin siyasal katılım sürecinde sosyal medyanın rolü
The role of social media in the political participation process of young people
  1. Tez No: 492971
  2. Yazar: BURÇİN GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım, Siyasal Katılım, Yeni İletişim Teknolojileri, Sosyal Medya, Gençlik Katılımı, Participation, Social Media, New Communication Technologies, Political Participation, Youth Participation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Yeni iletişim teknolojileri sayesinde bir haberin dünyanın her yerinde aynı anda, eşit hızda milyonlarca kişiye ulaşması bu teknolojilerin artık insan hayatının vazgeçilmez bir parçası olduğu olgusunu beraberinde getirmiştir. Bu durum, ekonomiden pazarlamaya, siyasetten eğitime her alanda etkisini göstermektedir. Yeni iletişim teknolojileri beraberinde farklı mecraları da getirmiştir. Bu mecralardan en çok kullanılanı ise sosyal medyadır. Sosyal medyayı en çok kullananlar arasında genç nüfus bulunmaktadır ve siyasal katılım kapsamında alternatif bir katılım aracı olarak yerini almıştır. Türkiye gibi genç nüfusun yoğun olduğu ülkelerde geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerin siyasal süreçlere katılımı da önem teşkil etmektedir. Birçok alanda olduğu gibi siyasete yön verecek olanlar da yine genç nüfustur. Bu çalışmada gençlerin siyasal katılım sürecinde sosyal medyanın rolü ortaya koyulmaya çalışılmış ve genel olarak siyasal katılım, siyasal katılım işlev ve biçimleri, sosyal medya ve gençlerin sosyal medya mecralarını kullanımları araştırılmıştır. İstanbul İlinde yükseköğrenim gören 18-29 yaş arasındaki gençlere rastlantısal örneklem alma tekniği kullanılarak gerçekleştirilen saha araştırması sonunda 350 anket istatiksel olarak yorumlanmıştır. Yapılan analizlerde gençlerin siyasal katılım kapsamında en çok oy kullanma davranışında bulundukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thanks to new communication technologies, reaching millions of people all over the world at the same time, at equal speed, has brought these technologies to the point that they are an indispensable part of human life. This reflects the influence of economics on marketing and politics on education. New communication technologies have brought together different channels. Social media is the most used of these media. Among the people who use social media the most are young people and they have taken place as an alternative means of participation in political participation. The participation of young people in the political process we will entrust our future in countries like Turkey where there is a large young population also poses important. Those who will give direction to politics as it is in many areas are also young people. In this study, the role of social media in the political participation process of young people was tried to be revealed and in general, political participation, functions and forms of political participation, social media and youth media usage of youth media were investigated. A total of 350 questionnaires were statistically interpreted at the end of the field survey using random sampling technique for young people aged 18-29 who are studying in Istanbul. In the analyzes made, young people have the most voting behavior within the scope of political participation.