BİR AİLE HEKİMLİĞİ BİRİMİNE KAYITLI KİŞİLERDE KORONER ARTER HASTALIĞI TANI SIKLIĞI BELİRLENMESİ VE SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
DETERMINING THE FREQUENCY OF DIAGNOSIS OF CORONARY ARTERY DISEASE AND EVALUATION OF SOCIODEMOGRAPHIC CHARACTERISTICS IN PERSONS REGISTERED TO A FAMILY MEDICINE UNIT
- Tez No: 631393
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÜSTÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Aile Hekimliği, Cardiology, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Koroner Arter Hastalığı, Tanı Sıklığı, Sosyodemografik Özellikler, Family Medicine, Coronary Artery Disease, Frequency Of Diagnosis, Sociodemograghic Features
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Koroner arter hastalığı (KAH), tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mortalite ve morbiditenin başlıca sebeplerinden biridir. Bu çalışmada bir Aile Hekimliği Birimi'ne başvuran KAH tanılı kişilerin sosyodemografik verilerin belirlenmesi ve bu değişkenlerle KAH arasında ilişki araştırılmaktadır. Ayrıca KAH tanılı kişilerde takip-tedavide başarı düzeyinin yeterliliğine etkili faktörlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışma, Ankara Keçiören Sancaktepe Aile Sağlığı Merkezi 0617142 no'lu birimine kayıtlı 4000 kişi arasında bulunan herhangi bir ikinci veya üçüncü basamak sağlık merkezinde KAH tanısı almış kişilerin sistemde kayıtlı verileri kesitsel olarak taranarak gerçekleştirildi. Literatür ışığında hazırlanan 20 sorudan oluşan veri toplama formu uygulandı. SCORE-Türkiye Risk Skorlamasına göre kardiyovasküler hastalık risk düzeyleri değerlendirildi. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirmesinde Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 20.0 paket programı kullanıldı. Pearson ki kare, Yates düzeltmeli ki kare, Fisher exact, independent Samples t test ve one way ANOVA testi uygulandı. Anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 15 yaş ve üstü grupta KAH tanı sıklığı %3,18, 20 yaş ve üstü grupta %3,59, 30 yaş ve üstü grupta %4,60, 35 yaş ve üstü grupta ise %5,44 olarak tespit edildi. Çalışmaya katılanlar incelendiğinde %53,5 ile en büyük grubun obez olduğu görüldü. Katılımcılar arasında bel çevresine göre abdominal obezite değerlendirildiğinde %79,1'inde abdominal obezite mevcut olduğu tespit edildi. Katılımcıların %97,7'inde KAH tanısına ek bir kronik hastalık olduğu belirlendi. Çalışmamızda KAH tanılı kişiler arasında herhangi bir nedenle dislipidemi sınırlarında olan kişilerin oranı %25,6 iken, glukoz metabolizma bozukluğu yönünden istenen metabolik hedeflerde olmayan kişi oranı açlık plazma glukozu ortalamasına göre %32,6, HbA1c değerine göre %33,7 idi. KAH tanısı olan kişilerde sistolik kan basıncı ≽140 mmHg olan kişi oranı %32,6, diyastolik kan basıncı ≽90 mmHg olan kişi oranı %25,6 'dır. Sonuç: Çalışmamız genel olarak değerlendirildiğinde elde edilen veriler ülkemizde yapılan TEKHARF, TURDEP, TKH-RFS gibi büyük çalışmalarla paralellik göstermektedir. Bu benzerliklerin ana nedeninin Aile Sağlığı Merkezi (ASM) nüfusumuzun hem yaş hem de cinsiyet olarak dağılımının Türkiye nüfusu ile benzer dağılım göstermesinden kaynaklı olduğunu düşünülmektedir. Bizim gibi çalışmaların sayısının artması ve ASM'lerin Halk Sağlığı Müdürlüğüne gönderdiği aile hekimliği bilgi sistemine kayıtlı verilerin derlenmesiyle çok daha geniş tabanlı çalışmalar yapılarak sağlıklı istatistiksel verilere ulaşılabilir. Bu değerlendirmeler sonucunda koruyucu hekimlik adına geliştirilmesi gereken noktalar belirlenerek sağlık hizmetlerinin verilmesinde daha etkin yönetim yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Coronary artery disease (CAD) is one of the main causes of mortality and morbidity in our country, as in the rest of the world. In this study, the sociodemographic data of individuals diagnosed with CAD who applied to a Family Medicine Unit and relationship between these variables with CAD are investigated. Also it is aimed to determine the factors affecting the adequacy of success in follow-up and treatment in people with CAD. Materials and methods: This study was carried out by cross-sectioning the data recorded in the system of people diagnosed with CAD in any secondary or tertiary health center, which is among the 4000 people registered in Ankara Keçiören Sancaktepe Family Health Center number 0617142. A data collection form consisting of 20 questions prepared in the light of the literature was applied. According to SCORE-Turkey Risk Scoring, cardiovascular disease risk levels were evaluated. Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 20.0 package program was used to evaluate the data obtained from the research. Pearson chi square, Yates corrected chi square, Fisher exact, independent Samples t test and one way ANOVA test were applied. Significance was evaluated at the level of p <0.05. Results: The frequency of coronary artery disease diagnosis in this study 3.18% in the age group 15 and older, 3.59% in the age group 20 and older, 4.60% in the age group 30 and older, 5.44% in the age group 35 and older. When the participants were examined, it was observed that the largest group was obese with 53.5%. When abdominal obesity was evaluated according to waist circumference among participants, it was determined that 79.1% of them had abdominal obesity. It was determined that 97.7% of the participants had a chronic disease in addition to the CAD. In our study, while the proportion of people diagnosed with CAD who has dyslipidemia for any reason is 25.6%, the rate of people who are not in the desired metabolic targets in terms of glucose metabolism disorder is 32.6% according to the mean fasting plasma glucose and 33.7% according to the HbA1c value. In people with CAD, the rate of people with systolic blood pressure ≽140 mmHg is 32.6%, and the rate of people with diastolic blood pressure ≽90 mmHg is 25.6%. Conclusion: When the comparison of prevalence in our study is evaluated in general, the data obtained are in parallel with big studies such as TEKHARF, TURDEP, TKH-RFS in our country. The main reason for this is the similarity of our Family Heath Center's (FHC) population distribution of both genders and age with Turkish population. With increased number of studies like ours and compiling the data registered by the family medicine information system which sent by FHC to the Public Health Directorate, more healthy statistical data can be obtained by doing much more broad based studies. As a result of these evaluations, more effective management can be made in the provision of health services by determining the points that need to be developed on behalf of preventive medicine.