Aile hekimliği birimine kayıtlı 30-65 yaş arası kadınlarda hpv farkındalığı ve tarama yaptırma durumuna etkisi
Hpv awareness of women between 30-65 years registered to the family medicine unit and its effect on scanning status
  1. Tez No: 645090
  2. Yazar: SİBEL AKDEMİR CİRİTCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Human Papilloma Virus (HPV), kanser, tarama, farkındalık, siğil, Human Papilloma Virus (HPV), cancer, screening, awareness, wart
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
AMAÇ: Bu çalışma ile HPV farkındalık düzeyini, bu farkındalığın HPV tarama yaptırmaya etkisini, HPV aşısı yaptırma ile ilgili düşünceleri, cinsel yol hariç olası HPV bulaş ortamlarını ve HPV tarama yaptırmamış olma sebeplerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: 15 Haziran-15 Temmuz 2020 tarihleri arasında Aile Hekimliği Birimi'nde 30-65 yaş arası toplam 90 kadın anketimize katılmıştır. Kayıtlı bilgilerini paylaşmaya gönüllü hastaların sosyodemografik verileri ve HPV tarama durumu ile sonuçları Aile Hekimliği Bilgi Sistemi'nden elde edilmiştir. BULGULAR: Eğitim seviyesi ile HPV tarama yaptırma durumu arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Medeni durum ile HPV tarama yaptırma durumu incelendiğinde“boşanmış”kişilerin daha yüksek oranda HPV tarama yaptırdığı saptandı. HPV tarama yaptırmış kişilerin HPV farkındalığının HPV tarama yaptırmamış kişilerden istatistiksel anlamlı daha yüksek olduğu tespit edildi (p=0,002). HPV tarama yaptırmış kişilerin HPV hakkında“sadece”cinsel yol ile bulaştığına dair yanlış algıları olduğu tespit edildi. Olası bulaş ortamlarına göre HPV Pozitif/Negatif olma durumu analizinde“Yabancıların bulunduğu herhangi bir mekânda umumi tuvalet kullanımı”,“Havuz”,“Epilasyon”ve“Başkasına ait havlu kullanımı”HPV pozitif kişilerde daha yüksek oranda saptanmıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı periyodik kontrolü aralığı sorgulandığında HPV tarama yaptırmamış kişilerin rutin kontrolüne gitmediği tespit edilmiştir. HPV tarama yaptırmış kişilerin %20'sinin HPV taraması yaptırdığının farkında olmadığı tespit edilmiştir. HPV tarama yaptırmama sebebi olarak en yüksek“Gerekli olduğunu bilmiyordum”şeklinde belirtildiği tespit edilmiştir. SONUÇ: HPV Tarama ile HPV farkındalığı istatistiksel anlamda ilişkilidir. HPV tarama yaptırmamış kadınların düzenli Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı kontrolüne de gitmediği tespit edildiğinden aile hekimi olarak birincil koruma hedefimiz HPV farkındalığı, hijyen, HPV tarama gerekliliği hakkında da farkındalık çalışmaları yapılarak ikincil koruma olan HPV tarama katılımını artırmaktır. Böylece dolaylı olarak da serviks kanseri gelişmeden erken tanı ve tedavisi mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: With this study, we aimed to reveal the level of HPV awareness, the effect of this awareness on HPV screening, thoughts about getting HPV vaccine, possible HPV contamination environments other than sexual intercourse, and the reasons for not participating in HPV screening. MATERIAL AND METHOD: Between 15 June and 15 July 2020, 90 women aged 30-65 participated in our survey in the Family Medicine Unit. sociodemographic data, HPV screening status and results of patients volunteering to share, were obtained from the Family Medicine Information System where it was already registered. RESULTS: There was no statistically significant relationship between education level and HPV screening status (p>0.05). When the status of HPV screening with marital status was examined, it was found that divorced people had higher HPV screening. HPV awareness of individuals who had undergone HPV screening, were found to be statistically significantly higher than those who did not (p =0.002). It was found that people who had HPV screening had false perceptions that HPV was only sexually transmitted. In the analysis of HPV positive / negative status according to possible infectious environment, the use of public toilets in any place also used by tourists, pool, to have had hair removal and using towel belonging to someone else was higher in HPV positive participants. When the Obstetrics and Gynecology periodic control interval was questioned, it was found that people who did not have HPV screening did not undergo their routine control It has been determined that 20% of people who have undergone HPV screening are not aware that they did. As the reason for not attending HPV screening“I did not know it was necessary”was found highest. CONCLUSION: HPV screening is statistically significantly related to HPV awareness. Since it has been determined that women who have not been screened for HPV do not go to regular Gynecology and Obstetrician control, our primary protection goal as a family doctor is to raise awareness of HPV screening, hygiene, and the necessity of HPV screening, to increase the participation of HPV screening; which is secondary protection. Thus indirectly it will be possible to diagnose early and treat before the development of cervical cancer.